• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Companii

Cum arată primul tramvai românesc - Imperio - produs în colaborare cu Siemens. Vedeţi aici cât costă vagoanele care ar putea intra în circulaţie în marile oraşe din România. Galerie FOTO

Cum arată primul tramvai românesc - Imperio - produs în colaborare cu Siemens. Vedeţi aici cât costă vagoanele care ar putea intra în circulaţie în marile oraşe din România. Galerie FOTO

Sursa FOTO: Astra Vagoane

Autor: Marian Buga

15.07.2011, 16:52 34020

Compania arădeană AstraVagoane Călători a prezentat, vineri, primultramvai românesc, numit Imperio, produsîn parteneriat cu Siemens, mai ieftin cu 30 la sută faţă deprodusele similare de pe piaţa mondială, scrie Mediafax.

TramvaiulImperioa fostprezentat în faţa autorităţilor locale din Arad şi a unor oficialiSiemens, în incita Fabricii de Tramvaie deţinută de Astra VagoaneCălători Arad.

Potrivit reprezentanţilorcompaniei arădene, Imperio este cel mai nou model de tramvai produspe piaţa mondială şi cel mai economic tramvai din lume.

Modelul are podeaua joasă şi areîntre 168 şi 240 de locuri, în funcţie de numărul de module dincare este compus, respectiv trei sau patru.

Acţionarul majoritar al AstraVagoane Călători Arad, Valer Blidar, a declarat cătramvaiul va ajunge în circulaţie imediat ce autorităţi locale dinRomânia vor organiza licitaţii pentru achiziţie.

"Costul va fi cu circa 30 la sutămai mic faţă de ceilalţi fabricanţi din aceeaşi categorie. Dacă untramvai al unor producători pretenţioşi costa 2,5milioane euro, al nostru va costa undeva la 1,7 milioane.Autorităţile locale sunt interesate şi cred că vom avea succespentru că nimeni în lume nu va produce un tramvai mai ieftin şi maibun", a declarat Blidar.

La rândul său, unul dintrereprezentanţii din conducerea Siemens a declaratcă produsul este unul foarte competitiv pe piaţamondială.

"Noi (Siemens - n.r.) am făcutsistemul de tracţiune, iar Astra a făcut asamblarea totală şiproducţia caroseriei. Colaborarea a mers perfect până acum. Este unprodus foarte competitiv, folosim tehnologia noastră cea mai nouăpentru acest tramvai", a declarat unul dintre reprezentanţii dinconducerea Siemens.

Primul tramvai produs laArada fost testat înfaţa jurnaliştilor şi a oficialilor prezenţi, fiind pus în mişcarepe linia ferată din perimetrul fabricii.

Reprezentanţii companiei arădeneafirmă că primele tramvaie ar putea fi livrate înArad la sfârşitul anului sau la începutul lui 2012, înfuncţie de momentul în care municipalitatea arădeană va obţinefinanţare pentru achiziţia a zece bucăţi.

Printre oraşele care suntinteresate de achiziţia tramvaielor Imperio se numără şiBucureşti, conform producătorilorarădeni.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466