Companii

Cum arată tramvaiul produs în România de omul de afaceri Valer Blidar - Galerie Foto

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Mirabela Tiron

31.07.2012, 15:01 27620

Astăzi, omul de afaceri Valer Blidar, unul dintre cei mai importanţi industriaşi români, ce controlează Astra Vagoane Călători, a prezentat prototipul tramvaiului Imperio pe care îl va produce în fabrica din Arad şi în cea din Bucureşti. Tramvaiul are podeaua complet coborâtă în toate compartimentele de pasageri.

În tramvai sunt instalaţii de climatizare în salon şi cabine, un sistem de informare al pasagerilor cu indicatoare de destinaţie şi anunţuri vocale dar şi un sistem de supraveghere video.

Comanda tramvaiului, precum tracţiunea sau frânarea, se realizează prin intermediul microprocesoarelor. Tramvaiul este dotat cu patru sisteme de frânzare independente. Acest model de tramvai se poate deplasa cu o viteză de până la 60-70 kilometri pe oră.

Preţul unui astfel de tramvai variază între 1,7-1,8 milioane de euro.

Omul de afaceri a semnat anul trecut un contract de asociere cu RATB în vederea realizării unei fabrici de tramvaie în Bucureşti, pe baza licenţei de fabricaţie cumpărată de Astra Vagoane Călători de la Siemens. Investiţia în această linie de producţie s-a ridicat la circa 7-8 milioane de euro.

În cadrul acestui parteneriat RATB participă cu spaţiul de producţie al Uzinei de Reparaţii Atelierele Centrale (URAC) din zona Lizeanu şi cu forţa de muncă, respectiv 150 de angajaţi, iar Astra Vagoane Călători a realizat investiţia în modernizarea spaţiului şi în linia de producţie tramvaie, deţinând o licenţă Siemens. Parteneriatul este pe o durată de zece ani.

În paralel, Blidar a investit circa 7 milioane de euro şi într-o fabrică de tramvaie de la Arad, unde produce şi vagoane.

La evenimentul de prezentare a tramvaiului au fost prezenţi ambasadorii Germaniei şi Austriei la Bucureşti, dar şi cei ai Braziliei şi Uruguayului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO