Companii

Cum au pus pe picioare peste 3.000 de oameni rafinăria Petromidia în 42 de zile

Cum au pus pe picioare peste 3.000 de oameni rafinăria Petromidia în 42 de zile

Autor: Roxana Petrescu

21.12.2010, 23:54 45

Peste 3.000 de oameni şi 52 de companii au lucrat timp de 42 dezile pentru revizia generală a platformei Petromidia, astfel căîncepând cu 2011 Rompetrol Rafinare, una dintre puţinele unităţi deprocesare a ţiţeiului care mai sunt active pe piaţa locală, vaputea funcţiona la o capacitate de 5 milioane de tone.

Kazahii de la KazMunaiGaz, companie de stat care controleazăacum grupul Rompetrol în proporţie de 100%, spun că investiţiiletotale realizate în această perioadă au ajuns la peste 43 demilioane de dolari, aşa că practic, în fiecare zi a revizieigenerale, compania a investit peste un milion de dolari înechipamentele de pe platforma de la Năvodari.

Reviziile generale sunt programate din cinci în cinci ani pentruunităţile de rafinare, în cazul Rompetrol lucrările desfăşurându-seîn intervalul 20 septembrie - 1 noiembrie. Ieri compania a anunţatcă toate instalaţiile de producţie care au intrat în procesul derevizie au fost repornite.

Creşterea capacităţii de rafinare de la Petromidia, cel maiimportant activ al Rompetrol, este unul dintre obiectivele majoreale kazahilor din moment ce acţionarii grupului se confruntă cu unexcedent de resurse, dar şi cu un deficit de unităţi de rafinare.Mai mult, Rompetrol ocupă al treilea loc în topul exportatorilordin România, iar finalizarea acestui proiect va duce laconsolidarea poziţiei companiei mai ales în contextul în caregrupul este prezent în pieţe precum Franţa, Spania, Bulgaria,Moldova sau Georgia, unde sunt deja trasate planuri deexpansiune.

"Lucrările şi investiţiile realizate susţin obiectivelestabilite de grup pentru 2011, atingerea unei capacităţii deprocesare a rafinăriei de peste 5 milioane de tone de materie primăpe an şi îmbunătăţirea nivelului de eficienţă operaţională şi desiguranţă pe platforma Petromidia", declară Alexandru Nicolcioiu,vicepreşedintele diviziei de rafinare şi petrochimie a grupuluiRompetrol.

Strategia din domeniul rafinării pe care o adoptă acţionariiRompetrol este complet diferită de cea pe care merg rivalii de laPetrom. Astfel în timp ce Rompetrol mizează pe creştereacapacităţii de rafinare şi a exporturilor, toate alimentate de unproprietar extrem de bogat în resurse, Petrom a ales să închidă ounitate de rafinare, Arpechim, şi să diminueze capacitatea derafinare la Petrobrazi, această unitate urmând să fie alimentatăexlcusiv cu petrolul pe care Petrom îl extrage din România.

Potrivit reprezentanţilor Rompetrol, lucrările de revizie aufost coordonate de Rominserv, contractorul general al grupuluiRompetrol, fiind implicate 52 de companii şi 3.100 de oameni.

"În rafinărie şi petrochimie au fost executate lucrări la 600 deutilaje şi 2.000 de conducte, integrarea a peste 400 de instalaţiişi dispozitive, dar şi implementarea a 61 de noi proiecte", maispun sursele citate.

Finalizarea reviziei generale anul acesta va fi un plus pentruRompetrol în 2011, în contextul în care majoritatea jucătorilor dinpiaţă estimează că cererea de produse petroliere va stagna, punândpunct astfel scăderilor înregistrate în ultimii doi ani decriză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO