Companii

Cum au reusit cele mai tinere case de avocatura sa supravietuiasca in cel mai greu an si din ce contracte le-au venit banii

Cum au reusit cele mai tinere case de avocatura sa supravietuiasca in cel mai greu an si din ce contracte le-au venit banii
18.01.2010, 23:22 129

Firmele de avocatura mai recent infiintate au continuat saangajeze avocati pe parcursul anului trecut pentru a-si conturaechipele si au incercat sa muste din "felia" consultantei juridice,dominata de trei-patru firme locale si de o serie de firme straineprezente pe piata de mai mult timp.

Fostii avocati ai lui Ion Nestor (NNDKP) au avut un start lansatinca din 2008, iar anul trecut au reusit sa ofere consultanta sub"titulatura" PeliFilip la una dintre cele mai importante tranzactiirealizate, prin care fondul de private equity CVC a preluatproducatorul de bere ABInBev, inclusiv operatiunile companiei dinRomania. PeliFilip a asistat alaturi de gigantul avocaturiiFreshfields in aceasta tranzactie cu o valoare globala de circa 2,2miliarde de dolari (1,5 mld. euro), caracterizata drept "cea maimare tranzactie private equity realizata vreodata in EuropaCentrala si de Est, dar si cea mai semnificativa achizitie din 2009in Europa".

"Desi am lansat compania intr-un moment dificil pentru intregmediul de business, avand in vedere ca la nivel internationalaparusera deja semne ale crizei si se astepta impactul la nivellocal, evolutia PeliFilip a fost foarte buna inca din primele lunide functionare si a continuat cu proiecte de anvergura in 2009",spune Francisc Peli, partener al firmei de avocatura care numaraacum 31 de avocati, devenind astfel in scurt timp un jucator detalie medie in ceea ce priveste dimensiunea echipei juridice.

Firmaa mai asistat printre altele dezvoltatorul imobiliar Portland Trustla vanzarea catre Enel a statiei electrice din parcul logisticBucharest West sau dezvoltatorul imobiliar GTC la achizitia unuipachet minoritar de actiuni in proiectul de birouri City Gate.

DLA Piper, avocatii Petrom pentru finantari

Pe de alta parte, Marian Dinu, fostul coordonator aldepartamentului juridic al Petrom si al practicii corporative abiroului din Bucuresti al firmei britanice Linklaters, coordoneazaacum biroul unei alte firme straine - DLA Piper - care numara inprezent 21 de avocati.

"2009 a fost un an de activitate intensa pentru DLA Piper.Dintre mandatele importante incredintate as enumera asistenta ininvestigatiile pornite de Consiliul Concurentei in domeniulfarmaceutic si al comertului cu amanuntul, reprezentarea Petrom infinantari de aproape 1 miliard de euro si reprezentareaactionarului minoritar principal al Oltchim (PCC - n.r.) ineforturile de imbunatatire a guvernantei corporatiste asocietatii", explica Marian Dinu.

Un alt "new-entry" strain pe piata locala a avocaturii au fostspaniolii de la Garrigues, care au absorbit in vara anului 2008firma Mares & Asociatii pentru a forma biroul din Bucuresti,care numara acum 15 avocati.

"Garrigues a intrat pe piata juridica din Romania in iulie 2008cu o idee clara despre situatia economica de la acea vreme. Astfel,ne-am structurat activitatea de la inceput luand in calcul nevoileclientilor. (...) Cele mai importante trei contracte pe care le-amavut in 2009 au fost in domeniul infrastructurii - constructia deautostrazi, poduri sau extinderea de porturi - Garriguesreprezentand compaii multinationale, dar si consortii de companiilocale in aceste proiecte aflate in curs", spune Mihai Mares,partener al Garrigues si coordonator al biroului local.

Privirea spre insolvente si litigii

Daca pana in 2008 majoritatea firmelor de avocatura erauorientate aproape exclusiv pe zona fuziuni si achizitii, finantaribancare, piata imobiliara, anul trecut majoritatea firmelor au fostnevoite sa dezvolte noi practici avocatiale, adaptate la cerinteleunei economii in scadere.

"In ceea ce priveste serviciile, 2009 a fost pentru noi un an deconsolidare a companiei, de crestere si dezvoltare atat in directiadomeniilor "clasice" in care suntem specializati - corporateM&A, energie, competitie, finantari, real estate, cat si indirectia ceruta de clienti - restructurare, dreptul muncii,regulatory, infrastructura", spune Francisc Peli.

Si DLA Piper a intrat anul trecut pe piata litigiilor si aserviciilor legate de insolventa si a intarit practicile deconcurenta si dreptul muncii.

Incasari mai mari in 2010

Firmele proaspat infiintate si-au marit echipele de avocati peparcursul anului trecut, astfel ca in 2010 si-au propus o cresterea veniturilor de pana la 30%.

"Anul 2010 este al doilea pentru Garrigues pe piata juridica dinRomania. Tinand cont ca inca ne aflam in proces de dezvoltare siconsolidare a activitatii, am bugetat o crestere a veniturilor cupeste 30% fata de anultrecut", spune Mares.

Avocatii s-au confruntat anul trecut si cu o presiune din parteaclientilor pentru reducerea onorariilor, aflate in general inintervalul 100 - 300 de euro/ora, astfel ca multi avocati au fostnevoiti sa lucreze mai mult pentru a spera la aceleasi incasari din2008.

"Pentru 2010 am bugetat o crestere a cifrei de afaceri deaproximativ 20%, pe baza continuarii cresterii organice pe care amavut-o in anul 2009", spune Marian Dinu.

Tot pe cresterea organica de anul trecut mizeaza si avocatii dela PeliFilip, care mizeaza insa si pe o crestere a numarului detranzactii corporatiste.

"Am intrat in 2010 cu o echipa largita, care este de doua orimai mare decat cea cu care am plecat la drum in 2008, baza noastrade clienti s-a consolidat constant si include nume grele, iar listade tranzactii desfasurate de PeliFilip cuprinde proiecte de tipulsi de complexitatea pe care ni le-am dorit. Avand toate acestepremise, 2010 nu poate fi pentru noi decat un an mai bun decat2009. Experienta lui 2009 ne arata ca se poate performa in toatedomeniile chiar si in aceasta piata", conchide Peli.

PeliFilip

  • 31 de avocati;
  • a asistat fondul CVC la achizitia producatorului de bere InBev,inclusiv operatiunile din Romania;
  • a asistat dezvoltatorul GTC la achizitia unui pachet minoritarde actiuni la cladirile de birouri City Gate;
  • a oferit consultanta companiei Portland Trust la vanzarea uneistatii electrice catre Enel.

Garrigues

  • 15 avocati;
  • constructia de autostrazi;
  • constructia de poduri;
  • extinderea de porturi maritime.
  • firma si-a bugetat o crestere cu peste 30% a veniturilor in2010 fata de anul trecut.

DLA Piper

  • 21 de avocati;
  • A asistat in investigatiile pornite de Consiliul Concurentei indomeniul farmaceutic si al comertului cu amanuntul;
  • A reprezentat Petrom in finantari de aproape 1 miliard deeuro;
  • A reprezent actionarul minoritar principal al Oltchim (PCC -n.r.) in eforturile de imbunatatire a guvernantei corporatiste asocietatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO