Companii

Cum explică un mare proprietar de hoteluri de pe litoral lipsa turiştilor

14.07.2010, 23:32 136

Omul de afaceri timişorean Josef Goschy, unul dintre cei maimari proprietari de hoteluri de pe litoral, care controlează opthoteluri la mare, a încasat 1,8 milioane de lei (429.000 de euro)în iunie la unităţile de la mare, mai puţin cu circa 18% faţă deanul trecut.
Altfel spus, omul de afaceri a obţinut în medie în luna iunie unvenit mediu de 11 euro pe cameră la hotelurile de pe litoralulromânesc, potrivit calculelor ZF, ce iau în considerare suma totalăîncasată şi un număr de 1.250 de camere în cele şapte hotelurideschise la mare (hotelul Panoramic din Olimp fiind închis pentrurenovare).
Tariful mediu pe noaptea de cazare într-o cameră dublă cu mic dejuninclus este de 49 de euro, potrivit calculelor ZF, ce au luat înconsiderare media tarifelor practicate de cele şapte hoteluri aleomului de afaceri.
"Lipsa de promovare a litoralului românesc din partea MinisteruluiTurismului, dar şi vremea ploioasă şi instabilitatea economică audus la o scădere a numărului de turişti care s-au cazat înhotelurile mele de la mare, deşi acestea sunt la fel de cochete cahotelurile din Grecia sau Turcia", a declarat Josef Goschy,proprietarul lanţului hotelier Unita Turism, care controlează 1.460de camere (din care 1.250 deschise) în unităţile hoteliere de pelitoralul românesc.

Notă proastă pentru litoralul românesc
Goschy a mai adăugat că deşi a modernizat hotelurile de la mare, înspecial pe cele din staţiunea Mamaia (Amiral, Comandor şi Orfeu),sunt prea multe hoteluri pe litoral care arată urât şi care dau onotă "proastă" litoralului românesc. Din această cauză mulţiturişti români aleg să meargă la mare în Bulgaria, Turcia sauGrecia. Spre exemplu, numai în destinaţiile din Grecia mergsăptămânal 3.900 de români, potrivit datelor ZF.
Hotelurile din Mamaia (Comandor, Amiral şi Orfeu), Olimp(Amfiteatru, Belvedere, Panoramic) şi Cap Aurora (Onix şi Safir),deţinute de Goschy, au fost deschise oficial începând cu lunaiunie, în mai operând doar pentru câteva zile.
Anul trecut, omul de afaceri timişorean a încasat 4 milioane deeuro prin intermediul hotelurilor de la mare, cifra de afaceri petot grupul Unita, pe care îl conduce, ridicându-se la 11 milioanede euro, în scădere cu 22% faţă de anul anterior.

Doar 450 de camere de pe litoral din 1.250 au fostocupate în iunie
"În prima lună de vară, gradul mediu de ocupare al hotelurilor depe litoral a fost de circa 36% faţă de peste 46% anul trecut", dupăcum apreciază proprietarul grupului Unita Turism. Pe litoral,Goschy concurează cu omul de afaceri Mohammad Murad, carecontrolează lanţul Majestic, cu unităţi în Mamaia, Olimp şiJupiter, dar şi cu fostul fotbalist Gheorghe Hagi, care deţinehotelul de patru stele Iaki în Mamaia.
Primele şase luni ale anului au fost mult mai slabe nu doar pentruunităţile hoteliere de la mare, ci pentru toate hotelurile deţinutede Goschy, în care lucrează 900 de angajaţi. Astfel că cele 24 dehoteluri (3.500 de camere) controlate de omul de afaceri pelitoralul românesc şi în oraşe ca Tulcea, Iaşi, Suceava, Hunedoara,Cluj au rulat afaceri de 3 milioane de euro, faţă de 3,3 milioanede euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai mult, gradul mediude ocupare pe tot lanţul hotelier a fost de 28% în semestrul unu alanului acesta, faţă de 35% în semestrul unu al anului trecut, deşiGoschy susţine că a redus tarifele cu până la 20%.
Pentru a face rost de bani, omul de afaceri timişorean a scos lavânzare mai multe proprietăţi hoteliere din Cluj, Suceava şi alteoraşe, ce cumulează 651 de camere, reuşind până acum să vândă doarun hotel din Târgu-Mureş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO