Companii

Cum face profit un mic fermier francez: „Vând raţe pentru foie gras cu 35 euro/bucată pentru că din porumb nu câştig“

Pascal Langles, fermier francez: Nu am siloz, îmi vând marfa prin cooperativă.

Pascal Langles, fermier francez: Nu am siloz, îmi vând marfa prin cooperativă.

Autor: Gabriel Razi

10.11.2013, 20:02 3945

Fermierul francez Pascal Langles, din localitatea Castetis din sud-vestul Franţei, reuşeşte să îşi suplimenteze veniturile din vânzarea a 400 de raţe anual pentru producţia de foie gras şi din serviciile pe care le prestează altor producători agricoli din zonă.

Agricultorul a fost nevoit să facă paşi în lateral de la recoltele de cereale şi de seminţe oleaginoase pentru că cele 70 de hectare pe care le lucrează nu îi aduc profit.

„Pentru a obţine profit la porumbul neirigat trebuie să am o productivitate de 9 tone/hectar şi la cel irigat de 12 tone/hectar. În acest an media a fost de circa 9 tone, ceea ce înseamnă că sunt în pier­dere“, a spus agricultorul cu ocazia unei vizite pentru fermieri români şi bulgari organizată de cooperativa Euralis, companie prezentă în România în piaţa seminţelor agricole certificate.

Francezul a făcut pasul în lumea agricul­turii în urmă cu 27 de ani imediat după ter­mi­narea studiilor, preluând ferma de la tatăl său, iar acum lucrează terenul alături de fiul său.

Modelul acestei ferme este unul tipic în regiunea de la poalele munţilor Pirinei, unde suprafaţa medie a unei ferme este de 28 de hectare. Mulţi dintre producătorii din această zonă fac parte din cooperativa Euralis, prin intermediul căreia achizi­ţio­nează îngră­şă­minte, pesticide şi seminţe şi îşi vând cerealele şi seminţele oleaginoase. Practic, pentru agricultorul francez, coope­rativa funcţionează ca un adevărat „one stop shop“.  „Nu am siloz, îmi vând marfa prin cooperativă“, explică Pascal Langles.

În lipsa marjelor de profit generate de producţia dintr-o fermă extensivă de câteva sute sau mii de hectare, precum aveau fer­mierii români şi bulgari prezenţi în faţa agri­cul­torului din Castetis, el s-a văzut nevoit să facă pasul către zootehnie şi către sectorul ser­viciilor pentru a-şi majora încasările din fermă.

Îndoapă 400 de raţe pe an

Pe perioada iernii soluţia pen­tru a genera profit în fermă sunt 400 de raţe pe care agricultorul le creşte şi pe care apoi le îndoapă astfel încât să le poată vinde pentru producţia de foie gras, un aliment considerat a fi o delicatesă.

 

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO