Tot mai multe apartamente sunt listate pe platformele de rezervări de tip Airbnb, unde persoanele fizice îşi pot închiria apartamentul în regim hotelier fără a avea nevoie de o formă legală de activitate comercială. Multe dintre aceste apartamente activează însă în economia neagră şi nu plătesc taxele şi impozitele necesare, pe scurt, fac evaziune fiscală, astfel că turiştii plătesc direct unor persoane fizice prin codul IBAN.
Totuşi, multe astfel de apartamente primesc clasificare turistică de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, instituţia oferind clasificarea unei adrese şi nu unei societăţi comerciale. „Ministerul face clasificări, dar nu urmăreşte încasarea banilor, acest lucru ţine de ANAF. Ministerul le dă o listă cu apartamentele şi ANAF ar trebui să le urmărească“, spune Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi proprietarul agenţiei de turism Paralela 45.
Datele de la minister arată că sunt circa 13.200 de apartamente clasificate în toată ţara. Totuşi, doar Airbnb numără, în medie, circa 24.000 de cazări în România, potrivit datelor furnizate de platforma AirDNA, care analizează date cu privire la activitatea Airbnb.