Companii

Cum incearca un producator bulgar de placi ceramice detinut de fondul Advent sa ajunga la 25 - 30% din piata locala

Cum incearca un producator bulgar de placi ceramice detinut de fondul Advent sa ajunga la 25 - 30% din piata locala

Catalin Rotaru, country manager al KAI Ceramics: Piata de placi ceramice este una inerta, in care daca nu investesti in expunere, nu poti sa castigi cota de piata

28.01.2010, 23:00 275

KAI Ceramics, divizia locala a grupului bulgar KAI, detinut defondul de investitii american Advent, a realizat in 2009 o cifra deafaceri de 8 mil. euro, dupa ce a intrat pe piata locala de placiceramice (gresie si faianta) in primavara anului trecut.

Compania vrea sa ajunga pana in 2012 la o cota de piata de 25%in Romania, echivalentul unui business de circa 50 mil. euro (dacapiata va fi la nivelul din 2009).

Bulgarii vor sa profite de faptul ca au fabricile la 140 km deBucuresti si pot sa livreze marfa intr-o singura zi pentru a ajungeanul acesta la un business de 12 mil. euro, in crestere cu 50% fatade anul precedent.

"Pentru anul acesta ne-am bugetat o crestere de 50% pe piatalocala pentru ca ne vom extinde prezenta in magazinele de bricolajsi prin distribuitori locali, vom face un mic depozit si unshowroom. Piata de placi ceramice este una inerta, in care daca nuinvestesti in expunere si in mercantizare, nu poti sa castigi cotade piata", afirma Catalin Rotaru, country manager - KAICeramics.

Bulgarii pot profita si de faptul ca Lasselsberger, singurulproducator de placi ceramice din Romania, a inchis fabrica CesaromBucuresti si mai produce doar la unitatea de productie Sanex dinCluj, care se afla la 400 km de Capitala.

Compania a ajuns in ultimele patru luni ale anului 2009 sadetina o pondere de circa 13% din importuri, care ocupa circa 70%din totalul pietei, estimata anul trecut la 200 mil. euro. Pentruanul acesta, KAI Ceramics vrea sa ajunga la o cota de piata de 25%din importuri in 2010, pentru ca multi distribuitori vor terminastocurile din 2009 si vor cauta noi furnizori. "Anul trecutimporturile au scazut cu 45%, pentru ca majoritateadistribuitorilor si importatorilor au acumulat stocuri inca din2008 si strategia lor a fost sa scape de surplus si ulterior safaca noi comenzi. In schimb si productia a scazut dupa ce a fostinchisa fabrica Cesarom", spune Rotaru.

Rotaru estimeaza o scadere de 5-10% a pietei si in acest an,pana la 180 mil. euro, cel mai dificil fiind primul semestru, incare cererea este inghetata din cauza numarului redus de proiecteimobiliare noi. "In acest sector se lucreaza cu termene de platafoarte lungi, de circa 90 de zile, ajungand chiar la 140 de zile in2009. In acest context, abia in aprilie-mai se vor reglaachizitiile de produse facute anul trecut. Noi din fericire nu avemclienti cu scadente mari, pentru ca am intrat de curand pe piata",explica Rotaru.

Compania s-a pozitionat pe segmentul mediu de pret de 20 - 70 delei/mp, care ocupa circa 35% din piata, pentru ca are cele mai marisanse de dezvoltare, dupa ce romanii si-au schimbat deja cel putino data gresia si faianta in ultimii 10-15 ani si nu cauta doar celemai ieftine produse. Segmentul economic cu preturi intre 15 si 25de lei/mp ocupa o pondere de 50%, in timp ce placile ceramice delux ajung la 15% din piata cu preturi cuprinse intre 70 si 100 delei/mp.

Kai comercializeaza placi ceramice prin reteaua de distribuitorilocali, printre care Delta Distribution, Tiger Amira Oradea siPremierCom Slobozia, dar si prin reteaua de retaileri Baumax,Praktiker si Bricostore.

Un business de 50 mil. euro controlat deAdvent

Grupul KAI, care a inregistrat o cifra de afaceri de 50 mil.euro in 2008, detine in Bulgaria doua unitati cu o capacitatetotala de productie care depaseste 18 milioane mp.

Bulgarii exporta 50% din productie, cea mai mare piata dedesfacere fiind Anglia, insa pe termen mediu KAI vrea ca Romania saaiba o pozitie puternica in business, pentru ca in Anglia nu maieste loc de crestere, fiind o piata matura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO