Companii

Cum oamenii de afaceri chinezi pun stăpânire pe podgoriile din Bordeaux

Cum oamenii de afaceri chinezi pun stăpânire pe podgoriile din Bordeaux

Autor: Cătălina Butan

15.09.2012, 17:38 1346

La prima vedere Chateau Laulan-Ducos pare una dintre cele 7.000 de podgorii din Bordeaux, cea mai cunoscută regiune viticolă din Franţa. Explorând însă terenurile domeniului, vei fi surprins de ce vei afla, scrie CNBC.

Podgoria de 21 de hectare, situată la marginea regiunii Medoc din Bordeaux, este în proprietatea unui om de afaceri chinez, iar întreaga producţie este livrată în China.

Richard Chen, de 42 de ani, proprietarul lanţului de magazine de bijuterii Tesiro, a cumparat "Chateau Laulan-Ducos" dând curs pasiunii sale pentru vinuri şi dorinţei de a creea o nouă piaţă de desfacere în China pentru producţia anuală de 150.000 sticle a podgoriei. Vinul este distribuit de lanţul de 32 de magazine "Laulan French Wine" înfiinţat de Chen.

În mod normal, viile franceze nu sunt asociate cu cetăţenii chinezi, dar lucrurile încep să se schimbe. În ultimii patru ani aproximativ 30 de podgorii din capitala mondială a vinului bun au fost cumpărate de afacerişti chinezi şi alte 20 de astfel de investiţii sunt în aşteptare. Prezenţa investitorilor chinezi în Bordeaux nu este întâmplătoare. China a importat anul trecut 58 de milioane de sticle de vin produs în Bordeaux în valoare de peste 300 milioane de euro.

Chinezii asociază vinurile din Bordeaux cu luxul, cu un anumit statut social, a afirmat Eddie Yuan, membru al grupului de consultanţă chinez Langfan Consulting.

Pe măsură ce proprietăţile franceze devin accesibile ca preţ clasei mijlocii din China, achiziţionarea unei podgorii pare a fi următorul pas logic.

Cu toate că Bordeaux este o regiune cunoscută în rândul investitorilor străini, investiţiile chinezilor sunt diferite.

"Sosirea chinezilor a fost una copleşitoare din cauza ritmului alert şi agresiv. Investiţiile chinezilor au fost mai complexe, mai numeroase şi au venit într-o perioadă scurtă de timp", a spus Philippe Roudie, profesor de geografie la Universitatea din Bordeaux.

Prima podgorie franceză achiziţionată de un investitor chinez a fost "Chateau Latour Laguens", în 2008. Cu o suprafaţă de 50 de hectare, podgoria se află într-un mic sat aflat la sud de Bordeaux, într-o regiune în care valoarea terenurilor a scăzut semnificativ, ca urmare a producţiei slabe de vin din 2007-2008.

Deşi podgoria nu se compară cu faimoasele plantaţii din Bordeaux, de unde provin vinuri cunoscute la nivel mondial precum "Chateau Lafitte-Rothschild", "Mouton-Rothchild" şi "Chateau Latour", numele ei rezonează cu cel al celebrei "Chateau Latour", iar chinezii sunt încântaţi de aceasta.

Locuitorii din Bordeaux sunt sceptici cu privire la noii investitori. Deşi China este tot mai importantă pe piaţa exporturilor de vinuri, fapt ce compensează consumul scăzut de vin din regiune, localnicii sunt îngrijoraţi de uşurinţa cu care pământul este vândut.

"Chiar dacă îşi investesc banii aici şi nu-şi iau cu ei proprietăţile în China, este un pic deranjant să vezi cât de mult au ajuns să intervină în afacerile noastre", a spus Luis de Roquefueille, un proprietar local.

Rămâne de văzut însă dacă oamenii de afaceri chinezi vor continua să investească în domeniul viticol sau dacă interesul lor este doar unul temporar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO