Companii

Cum s-au clasat în Europa maşinile produse în România: Sandero a încheiat 2021 pe locul trei, Duster pe 15 şi Puma pe 20

Cum s-au clasat în Europa maşinile produse în...

Autor: Bogdan Alecu

31.01.2022, 11:30 291

♦ Criza componentelor electronice şi-a pus amprenta asupra înmatriculărilor de maşini noi, însă chiar şi aşa, Dacia Sandero a fost la un pas de locul al doilea, în timp ce zilele fără producţie din octombrie au dus Puma pe locul 20. Chiar şi aşa, Craiova a produs în 2021 cel mai bine vândut Ford din Europa.

Opririle dese de producţie reali­zate de constructorii din Europa şi termenele de livrare tot mai lungi au afectat puternic atât uzinele, cât şi piaţa euro­peană în 2021, pentru prima dată valorile fiind stabilite de livrări şi nu de cererea din piaţă.

Astfel, după doi ani în care piaţa auto a fost afectată de noile limite de dioxid de carbon şi de pandemie, a urmat o criză a componentelor electronice, una a materiilor prime care chiar şi-au dublat preţurile dincolo de aprecierea costurilor legate de transport sau energie.

În premieră astfel, atât la nivel european cât şi local, topurile s-au schimbat, iar constructori precum Toyota şi Hyundai au avut un cuvânt greu de spus.

De partea cealaltă, Dacia a reuşit chiar să crească volumele faţă de 2020, iar după ani în care „doar retailul contează“ şi discuţiile despre cum modelele Dacia sunt în top doar la persoane fizice, Sandero i-a dat emoţii chiar şi lui Volkswagen Golf, liderul incontestabil al pieţei europene de zeci de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO