Companii

Cum s-au mişcat campionii energetici regionali de stat în cursa tranziţiei energetice: polonezii au planuri de investiţii de zeci de miliarde de euro şi au trecut la achiziţii, românii fac paşi timizi

Cum s-au mişcat campionii energetici regionali de stat...

Autor: Roxana Petrescu

24.01.2022, 15:00 511

♦ Primul an pe calea tranziţiei energtice aduce o diferenţă majoră de ritm între felul în care s-au mişcat companiile energetice de stat din regiune şi cele din România ♦ Ceea ce este de remarcat însă este că indiferent de ţară, paşi se fac în această direcţie, chiar dacă în cazul României sunt destul de timizi.

PKN Orlen, jucătorul major din domeniul industriei petroliere deţinut de statul polonez, şi-a anunţat anul trecut intenţia clară de a deveni un campion multi-utilităţi, punând la bătaia un plan de investiţii de peste 30 de miliarde de euro până în 2030. Mai bine de jumătate din această sumă, circa 19 miliarde de euro, se va duce spre zona de energie verde şi de petromchimie, restul banilor urmând să asigure eficientizarea activelor existente ale grupului. Compania are ca ţintă fermă un portofoliu de 2,5 GW de proiecte de energie verde, dintre care 1,7 GW vor fi offshore, dublarea capacităţii centralelor de gaze fiind un alt obiectiv.

În acest sens, chiar la începutul anului trecut polonezii de la PKN Orlen au semnat un parteneriat cu un dezvoltator olandez, NP Baltic Wind, pentru dezvoltarea unui portofoliu offshore de 1,2 GW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO