Companii

Cum sa extinzi casa cu o treime din pret: o mansarda costa 200 de euro pe metrul patrat

Cum sa extinzi casa cu o treime din pret: o mansarda costa 200 de euro pe metrul patrat

Mansardarea unei locuinte creste valoarea proprietatii cu 15% si tot mai multi oameni care dispun de un pod nelocuit, folosit pentru depozitare, se orienteaza catre o astfel de solutie

26.04.2010, 00:00 50527

Executia unei mansarde este mai rapida decat in cazulconstructiei unei noi locuinte, intre doua si patru saptamani,infrastructura utilitara fiind existenta, iar autorizatiile deconstruire se elibereaza intr-un timp mult mai scurt. In plus,mansardarea ajuta la o mai buna izolare termica a locuintei.

"Din punct de vedere economic, investitiile facute in amenajareaunui pod nelocuit sunt semnificativ reduse comparativ cu ridicareadin temelii a unei anexe la locuinta deja existenta sau cuachizitionarea unei locuinte. Bugetul alocat va fi unul rezonabil,deoarece infrastructura si utilitatile sunt deja create, iar prinreabilitare termica, costurile la incalzire se micsoreaza deoarecese reduc pierderile de caldura pentru intreaga locuinta", a declarat Hans Wreifalt, director general al Velux Romania,importator de ferestre de mansarda.

Pretul mediu de constructie al unei locuinte variaza in prezentintre 600 si 800 de euro/mp, fiind astfel de trei ori mai maredecat pretul de constructie al unei mansarde, care variaza intre150 si 200 de euro/mp. In pret intra si ferestre care se deschid siinchid automat la primii stropi de ploaie.

"Pretul mediu pe metru patrat pentru amenajarea unei mansardedepinde de la caz la caz, in functie de mai multe variabile. Desuprafata podului, de materialele folosite, ceea ce se pastreaza side ceea ce se foloseste din structura anterioara. De exemplu, uniiproprietari nu au nevoie sa schimbe invelitoarea, altii da, siastfel costul total este diferit. In medie, putem aproxima capretul mediu pe metru patrat poate fi de aproximativ 150-200 deeuro la cheie", a declarat Alexandra Maier, arhitect al VeluxRomania.

Costul redus de constructie este astfel unul din principalelemotive pentru care proprietarii de imobile se orienteaza catrerealizarea unei mansarde.

"In contextul actual, din ce in ce mai multi oameni care dispunde un pod nelocuit, folosit pentru depozitare, se orienteaza catreo astfel de solutie.

Putem spune ca se contureaza o tendinta, deoarece oamenii incepsa inteleaga avantajele estetice si economice ale amenajariimansardei, si anume, ca printr-o investitieminima pot beneficia de o locuinta completa la mansarda, de unspatiu boem si atragator de locuit, care de cele mai multe ori estemai mare decat suprafata unui apartament nou construit", a adaugatMaier.

Etapele mansardarii

Prima etapa in mansardarea locuintei este realizarea unui studiutehnic, din care sa reiasa daca structura imobilului permite sisuporta greutatea noii constructii.

Dupa realizarea studiului tehnic, se trece la realizareaproiectului de catre un arhitect, apoi catre executia lucrarilor.Cel mai important in aceasta etapa este realizarea unei izolatiitermice atat in jurul ferestrelor, cat si a acoperisului.

"Inainte de renovare se recomana un studiu tehnic pentrustructura de rezistenta a imobilului. Daca in urma studiuluistructura poate sa sustina mansardarea, este nevoie sa contactatiun arhitect care se va ocupa de proiect. Apoi se trece la etapa deexecutie. Dupa mansardare proprietarii se pot bucura de o mansardacare le va creste valoarea proprietatii cu cel putin 15%", a maispus Maier.

Ferestrele reprezinta aproape 20% din investitia intr-omansarda, fiind piese importante in conditiile in care asigurailuminarea incaperii si aerisirea acesteia. Pretul unor astfel deferestre poate depasi in unele cazuri si 600 de euro, insa acesteasunt complet automate, inchizandu-se si deschizandu-se singure,putand fii chiar si programate la anumite ore ale zilei.

"Preturile ferestrelor de mansarda Velux incep de la 189 de eurosi ajung pana la 630 de euro, pentru cea mai inteligenta fereastrade mansarda, actionata prin telecomanda cu afisaj digital, princare se pot crea programe personalizate. Spre exemplu, fereastra se poate deschidein fiecare dimineata la ora 8 si sa se inchida seara la ora 7.Fereastra este dotata de asemenea cu senzor de ploaie, care permiteinchiderea automata, lasand clapeta de ventilare deschisa pentruaerisire", a explicat Maier.

Doar pentru rezidential

Mansardarea se adreseaza preponderent proprietarilor dinsectorul rezidential, insa vanzarile de ferestre de mansarda siaccesoriile pentru acestea se comercializeaza catre firmespecializate in montaj.

"Deoarece produsele se vand prin distribuitori, cea mai marepondere o au clientii comerciali. Totusi, avand in vedere faptul camansardele apartin persoanelor fizice, cea mai mare pondere o auclientii rezidentiali", a concluzionat Wreifalt.

Reteaua de distributie a Velux in Romania numara aproximativ 700de distribuitori, vanzarile fiind insa sezoniere, in conditiile incare lucrarile de constructie sunt influentate de vreme.

"Toate produsele Velux pot fi comandate numai prin intermediulretelei de 700 de distribuitori din tara, lista de preturi fiindrecomandata acestora. Nu putem afirma ca vanzarile depind de zonelegeografice ale tarii, ci mai degraba depind in mare masura defiecare anotimp si de conditiile meteo favorabile sau mai putinfavorabile", a explicat Wreifalt.

Velux a realizat in Romania afaceri de peste 6,7 milioane de leiin 2009, iar pentru acest an reprezentatii companiei estimeaza ostagnare a afacerilor, insa nu exclud o imbunatatire a vanzarilorin eventualitatea reluarii constructiilor de case pe piatalocala.

"In ansamblu, in 2009 compania Velux Romania a avut o evolutiebuna, iar noi am fost multumiti, date fiind conditiile actuale decriza din Romania si din lume. Pentru 2010 ne propunem cel putin oevolutie similara anului 2009", a adaugat Wreifalt.

Mai cititi in revista Business Construct, care aparejoi, 29 aprilie:

AFACERI DE LA ZERO