Companii

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Bugetul pentru casă - credit ipotecar sau Noua casă? De ce?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Bugetul pentru casă - credit ipotecar sau Noua casă? De ce?

Anca Bidian este fondatoare şi CEO al Kiwi Finance, bancă în portofoliul căreia creditele ipotecare reprezintă 87% din totalul volumelor de credite, iar restul de 13% sunt credite de nevoi personale. Kiwi Finance a fost achiziţionată în 2020 de OLX Group, devenind astfel parte a portofoliului local al grupului OLX, din care fac parte OLX, Storia.ro şi Autovit.ro.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

04.01.2022, 17:12 846

Bugetul este, fără nicio îndoială, unul dintre criteriile definitorii atunci când vine vorba de achiziţia unei locuinţe. De el depind numă­rul de camere pe care le va avea casa sau aparta­men­tul, localizarea, calitatea fini­sajelor. Când ajunge în faţa deciziei finale, cumpărătorul care se pregăteşte să înceapă discu­ţiile cu banca se întreabă ce să aleagă între creditul ipotecar şi creditul Noua casă? Care este soluţia cea mai bu­nă? De ce?

„Un credit Noua casă înseamnă un avans de 5%, limitări de sumă şi câteva restricţii ulterioare. Un credit ipotecar înseamnă un avans de 15%, suma maximă a creditului corelată cu ve­nitul şi nicio restricţie de înstrăi­na­re/ rambursare anticipată. În ultimii pa­tru-cinci ani, costurile celor două pro­duse sunt relativ comparabile, de aceea am recomandat întotdeauna clien­ţilor un credit ipotecar stan­dard“, spune Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.

Singurul avantaj al unui credit Noua casă, crede ea, rămâne un avans mai mic, care poate fi văzut ca un avantaj iniţial. Însă avansul mai mic înseamnă că, pentru acelaşi imo­bil, suma creditului va fi mai mare, ceea ce va duce la rate mai mari şi la o sumă totală de rambursat mai mare la finalul perioadei de creditare.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO