Companii

Cum schimba tranzactiile de 50 mil. euro fata serviciilor medicale private, o piata care s-ar putea dubla in trei ani

Cum schimba tranzactiile de 50 mil. euro fata serviciilor medicale private, o piata care s-ar putea dubla in trei ani

Desi nu mai inregistreaza ritmuri de crestere de peste 30%, piata serviciilor medicale e printre putinele imune la criza, in conditiile in care marii jucatori sunt in continuare pe plus

23.03.2010, 00:00 130

Piata serviciilor medicale private, cel mai efervescent domeniual momentului, ar putea depasi 600 mil. euro in 2012, comparativ cunivelul de 373 mil. euro in 2009, ritmul de crestere urmand sa seintensifice in urmatorii ani, conform datelor PMR, o firma deconsultanta si cercetare.

"Conformestimarilor PMR, in 2010 piata, care este generata de platile cash,abonamentele medicale si asigurarile de sanatate, va creste cu 13%,pentru ca in 2011 si 2012 sa se dezvolte intr-un ritm mai rapid", aspus Monika Stefanczyk, head pharmaceutical market analyst alPMR.

Segmentul abonamentelor ar putea stagna anul acesta, inconditiile cresterii somajului, in timp ce asigurarile private vorcreste, conform estimarilor PMR. Anul trecut piata a crescut cuaproximativ 15%, pana la 373 mil. euro.

Si analistii de la A.T. Kearney sunt de parere ca piata varamane pe o panta ascendenta, in conditiile in care ei estimeazaritmul de crestere in 2009 la 27% comparativ cu 2008.

"Piata serviciilor medicale private va continua cel mai probabilsa creasca in 2010, desi ritmul atins in ultimii ani este posibilsa se tempereze pentru acei jucatori care nu au fost flexibili sipregatiti suficient pentru a-si adapta modelul la noile conditiidin piata", a spus Roxana Guiu, consultant in cadrul A.T.Kearney.

Ea apreciaza ca piata se va mentine fragmentata in conditiile incare primii 10 jucatori ruleaza aproximativ 40% din piata. PotrivitA.T. Kearney, piata abonamentelor s-a ridicat anul trecut la 40mil. euro, cresterea in ultimii ani fiind de circa 20%.

In ceea ce priveste numarul de abonati, reprezentantii PMRestimeaza ca ar exista in jur de 380.000 pe piata locala.

Ce spun principalii jucatori

Sergiu Negut, deputy CEO al CMU, crede ca vom asista la otendinta de consolidare in piata serviciilor medicale private, siprecizeaza ca reteaua de clinici pe care o reprezinta are opolitica agresiva de achizitii. Cu toate acestea, el nu vede otransformare profunda a pietei in urma deal-urilor semnaterecent.

"Daca ma uit la structura tranzactiilor, nu vad un impact caresa schimbe radical piata. Aceeasi tendinta, aceiasi jucatori,aceeasi abordare ma astept sa fie prezenta", este de parere Negut.CMU si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de circa 20mil. euro. Tendinta la care se refera Negut este de crestere apietei de peste 15% si anul acesta.

Florin Andronescu, business developer al Sanador, afirma caevolutia pietei in 2010 va avantaja jucatorii de talie mare, darpiata ar putea fi antrenata si de introducerea tichetelor desanatate in sistemul de stat, proiect pe care Ministerul Sanatatiil-a propus de mai mult timp.

Pe de alta parte, omul de afaceri crede ca nu mai sunt posibilecresteri anuale de 30-40% in acest domeniu.

Mihai Marcu, unul dintre actionarii MedLife, este de parere cadaca se va introduce coplata, cresterea pietei ar fi exponentiala.Fara aceasta masura, el vede piata in crestere cu 30%.

"Va exista o tendinta de consolidare. Noi ne uitam serios laachizitii. Suntem o firma bogata", spune Marcu. El completeaza cape langa achizitii este interesat si de o posibila fuziune cu unalt competitor. MedLife si-a bugetat pentru 2010 o crestere depeste 40% a cifrei de afaceri.

Sunt si antreprenori care nu vor sa vanda

Pe langa ritmul de crestere care se pastreaza in pofida crizei,in piata serviciilor medicale private este interesant de urmaritstrategiile companiilor cu noi actionari in spate. Focusul arevenit pe clinici in ultima perioada, dupa ce s-au incheiattranzactii cumulate de circa 50 de milioane de euro cu doi marijucatori: MedLife si Centrul Medical Unirea. Investitorii au statcu ochii pe sectorul medical privat si in 2007, cand s-au parafatdeal-uri de circa 30 mil. euro, conform datelor centralizate deZF.

In noiembrie 2009, SGAM Eastern Europe, fondul privat deinvestitii al Societe Generale Asset Management, a preluat 36,25%din actiunile MedLife pentru circa 20 mil. euro. Luna trecuta,Advent International a cumparat 80% din Centrul Medical Unirea(CMU), deal-ul fiind estimat de ZF la aproximativ 30 mil. euro.Noii actionari anunta proiecte agresive de extindere, insa ecouriletranzactiilor se resimt si la ceilalti concurenti.

"Toti cei care au participat la cele doua licitatii au trecut sipe la noi", spune Florin Andronescu. Impreuna cu sotia sa DorinAndronescu dezvolta reteaua Sanador, unul dintre putinii jucatoricare au ramas independenti. Andronescu afirma ca minimum 10investitori s-au asezat la masa negocierilor, dar ca in acestmoment nu este interesat de un exit.

"Exista interes foarte clar. Toate fondurile se uita la unuldintre putinele domenii in crestere. Intrarea celor doua fonduri vadetermina un efect de consolidare in industrie", a continuatAndronescu.

Un alt jucator independent este Gral Medical, afacere aGeorgetei si a lui Robert Serban, care spun insa ca nici ei nu suntinteresati sa vanda.

"Acum totul se vinde ieftin. Nu este un moment prielnic savinzi. Noi nu avem nicio presiune", afirma Robert Serban. Companiasi-a bugetat pentru 2010 o crestere de 50% a afacerilor comparativcu valoarea de 42,2mil. lei (10 mil. euro) din 2009.

Tranzactiile au ajuns si pe clinicile specializate anul acesta,dupa ce compania Fresenius NephroCare Romania, specializata inservicii de dializa, a achizitionat doua centre de dializa in Devasi Satu Mare, tranzactia cu fiecare unitate atingand, potrivitestimarilor ZF, circa 3 - 5 mil. euro. Fresenius a avut in 2009 ocifra de afaceri de circa 23,8 mil. euro. Reprezentantii companieinu au precizat de la cine au fost cumparate aceste centre, insapotrivit datelor ZF ar fi vorba despre Nefromed. Pe piataserviciilor medicale private concureaza firme precum Medicover,MedLife, Euromedic, CMU, Medcenter, Gral, Sanador, Romar,Medsana.

Cine si cat investeste

  • Centrul Medical Unirea va investi 30 mil. euro in urmatoriiani, suma din care 12 mil. euro vor reprezenta un spital cu 100 depaturi;
  • MedLife va investi in patru unitati noi in Bucuresti siCluj;
  • Medicover ar putea face un spital de 88 de paturi in Pipera inurma unor investitii de 40 mil. euro; o parte din finantare, depana la 16,66 mil. euro ar putea sa vina de la InternationalFinance Corporation (IFC), divizia de investitii private a BanciiMondiale;
  • Euroclinic va investi circa 1 mil. euro in doua clinici dinBucuresti;
  • Principalii furnizori de servicii medicale private vor investi200 mil. euro in urmatorii doi-trei ani in spitale, potrivitestimarilor PMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO