România, al doilea cel mai mare cioban al Europei, după Spania, începe să-şi schimbe statutul de exportator de animale vii către ţările arabe şi să se orienteze către exportul de carne procesată. Deşi are peste 10 milioane de ovine, România nu se află în top cinci exportatori de carne, spre deosebire de Spania. Acum, un jucător din Braşov a investit într-un abator de mare capacitate şi vrea să livreze carne halal europenilor.
„Avem, probabil, cel mai mare abator de oaie din România. Abatorizăm între 10.000 şi 14.000 de animale pe săptămână. Acum câţiva ani, livram foarte mult în Iran, iar în prezent, suntem orientaţi către Europa“, a spus Valentin Şoneriu, administratorul Carmolimp, prezent la ZF Agrobusiness Summit 2025.
Carmolimp este o afacere integrată în agricultură şi zootehnie, având ferme de vaci de carne şi oi. În cazul cărnii de vită există mai multă cerere internă, însă cea mai mare parte a cărnii de oaie este exportată, nu numai în Europa, ci şi în afara ei. În România, consumul de carne de oaie este concentrat pe anumite piese, dar pentru un producător interesul principal este să valorifice întregul animal.