♦ Cătălin Grigoriu, Moldova Farming: „Suntem dependenţi unii de alţii şi singurul lucru de care avem nevoie în acest sector sunt banii. Această OUG ar fi trebuit să se rezume strict la injectarea de lichidităţi în piaţă“.
Lanţul dintre fermieri, distribuitori, furnizori, bănci şi stat poate fi afectat de ordonanţele de urgenţă adoptate pe 9 octombrie de Florin Barbu, ministrul agriculturii, consideră Cătălin Grigoriu, acţionar al Moldova Farming, o companie cu o cifră de afaceri de peste 420 de milioane de lei care cultivă cereale pe o suprafaţă de 7.000 de hectare în judeţele Bacău şi Vrancea şi care distribuie şi inputuri agricole.
„Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii, trebuie şi trebuia să intervină, altfel sectorul agricol va intra într-un colaps ireversibil, cu consecinţe grave şi uşor de imaginat pentru români şi România. Agricultura are nevoie de bani, de o perfuzie puternică de lichiditate, nu doar de o injecţie financiară“, spune Cătălin Grigoriu.
El completează că agricultura are nevoie de susţinere financiară, pentru că în mare parte, este în pragul insolvenţei, iar dovadă este numărul de insolvenţe din acest sector, care „explodează de la o zi la alta“. Acest lucru vine în după ani consecutivi de secetă extremă, care au condus la producţii dezastruoase în jumătate din ţară, preţuri mari la inputuri cauzate de criza energetică şi de războiul din Ucraina, preţuri scăzute la cereale din cauza cererii în colaps şi dobânzi ridicate pentru a combate inflaţia. Astfel, situaţia financiară a fermierului român s-a deteriorat.