Companii

Cum vor investi actionarii VikingProfil banii obtinuti din vanzare

06.08.2008, 19:35 73

Marius Ghenea, unul dintre fondatorii retailerului de produse electronice Flamingo, si Radu Mircescu, fostii actionari ai producatorului de tigle metalice VikingProfil, vor investi suma de 3-4 milioane de euro obtinuta din vanzarea actiunilor catre grupul polonez Pruszynski in turism, energie, consultanta si IT. VikingProfil era detinuta de Ghenea cu o participatie de 51% si de Mircescu cu restul de 49%.
"Discutiile referitoare la vanzarea VikingProfil au inceput din luna aprilie, in paralel cu trei mari companii din industrie, ce activeaza pe pietele din Polonia, Marea Britanie si respectiv in tarile scandinave, noi ajungand ulterior in pragul negocierilor finale in conditii de exclusivitate cu investitorii din Polonia", a declarat Marius Ghenea, presedintele VikingProfil, care nu a dorit sa faca publica valoarea tranzactiei.
Omul de afaceri va investi in urmatoarele 12 luni o parte din suma obtinuta din vanzare - circa 1-1,3 milioane de euro - in afacerile online ale Pcfun, companie infiintata de Ghenea in urma cu patru ani. Ghenea, unul dintre cei mai cunoscuti business angels de pe piata locala, a dezvoltat in ultimii ani un portofoliu de afaceri dupa ce s-a retras in 2001 din compania de distributie IT Flamingo, cand a incasat cateva milioane de euro. "In plus, vreau ca impreuna cu asociatul meu Radu Mircescu sa investim intr-un nou proiect, pe care il vom anunta la momentul potrivit. Nu va fi in niciun caz un business in acelasi sector cu VikingProfil, din cauza conditiilor de neconcurenta ale tranzactiei", spune Ghenea.
Radu Mircescu, cel care a infiintat afacerea VikingProfil in 2006, va ramane directorul general al companiei, dupa preluarea de catre Pruszynski, unul dintre cei mai mari producatori de tigle metalice din Polonia. "Polonezii au decis sa pastreze actuala structura de management a companiei si vor continua programul de investitii inceput de noi. Banii obtinuti din vanzarea companiei vor fi orientati catre turismul de business, consultanta in afaceri si in domeniul energetic, cu mai multi parteneri, printre care si Marius Ghenea", spune Radu Mircescu, directorul general al VikingProfil. El va achizitiona o cabana in zona muntoasa Cheia, care va fi destinata turismului de business.
Compania detine in prezent doua capacitati de productie la Craiova si la Ploiesti, in care s-a investit circa un milion de euro, urmand ca pana la sfarsitul semestrului al doilea din 2009 sa fie finalizate alte patru unitati de productie la Cluj, Constanta Roman si Arad. "Nu vrem sa lucram prin distribuitori, pentru ca este mai profitabila vanzarea directa. In urmatorii ani polonezii vor tripla capacitatea de productie actuala a companiei", spune Mircescu.
VikingProfil a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 1,4 mil. euro, in crestere cu 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acest context, compania estimeaza depasirea nivelului de vanzari prognozat la inceputul anului de circa 6 mil. euro. Compania estimeaza pentru 2008 un profit net de peste 400.000 de euro.
Grupul de companii Pruszynski activeaza in Polonia, Ungaria, Slovacia, tarile baltice si are birouri in SUA pentru activitatile internationale si a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 350-400 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO