Companii

Cum vrea România campioni regionali când producătorii săi nu pot trimite direct energia peste graniţe?

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei

Autor: Roxana Petrescu

17.02.2016, 00:04 664

România tânjeşte după statu­tul de jucător regional pe piaţa energiei electrice şi deşi are toate atuurile să îndeplinească acest rol, cumva aceste speranţe rămân blocate între graniţe. La unison producătorii de energie acuză că înainte a ţese strategii despre dezvoltarea regională, autorităţile din România ar trebui să lucreze la îndepărtarea unor piedici, una dintre ele fiind chiar im­­posi­bi­li­tatea com­­­paniilor de pro­fil de a ieşi direct cu energia pe bursele din jurul pieţei locale.

Există într-ade­văr aceste ba­riere în ceea ce priveşte ex­por­tul de energie românească peste graniţe? Cum pot fi acestea ridi­cate astfel încât o parte cât mai mare din profitul rezultat din această activitate să fie marcat de com­paniile locale şi nu de o mână de companii private de energie care au devenit stăpâne peste un business de circa 300 de milioane de euro în 2015?

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Regle­mentare în Domeniul Energiei, instituţia care supraveghează sectorul strategic al energiei, vine la ZF Power Summit pentru a clarifica aceste lucruri.

ZF Power Summit, eveni­mentul dedicat în exclusivitate pie­ţelor de energie, petrol şi gaze or­ganizat de Ziarul Financiar, va ajunge anul acesta la cea de-a cincea ediţie, parcursul de până acum transformând această con­ferinţă într-un reper al eveni­mentelor de profil prin calibrul in­vitaţilor şi calitatea dezbaterilor.

Anul acesta, ZF Power Summit se va desfăşura în pe­rioa­da 22-23 februarie, la hotelul Ra­disson Blu, sala Atlas, în Bu­cu­reşti.

Dilema expor­tu­lui de energie nu este însă singura tema fierbinte de pe agen­da ANRE. Care sunt măsurile pentru a asigura pro­tejarea con­sumatorului cas­nic de ofertele-cap­cană la energie elec­trică? Este opor­tună revenirea la con­tractele directe de achiziţie a ener­giei electrice? Când se va putea vorbi despre o piaţă lichidă a gazelor naturale? De ce un consumator din România trebuie să stea jumă­tate de an pentru a se conecta la reţeaua de gaze?

Niculae Havrileţ, unul dintre cei mai importanţi oameni din sectorul energetic românesc, a acceptat invitaţia ZF de a parti­cipa în calitate speaker la cea de-a cincea ediţie a ZF Power Summit. Alături de el, va sta elita unui sector care ţine becurile aprinse în România.

ZF Power Summit. Două zile. Totul despre energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO