Companii

Cum vrea Transgaz, prin proiecte de 626 mil. euro, să crească securitatea energetică în zona mărilor Baltică, Neagră şi Adriatică

Cum vrea Transgaz, prin proiecte de 626 mil. euro, să...

Autor: Roxana Petrescu

24.06.2022, 00:08 800

Luna trecută, la Davos, în Alpii elveţieni, acolo unde se adună an de an elita economică a lumii la Forumul Economic Mondial, Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport, a semnat un parteneriat de 626 de milioane de euro cu Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FII3M). Ce presupune acest parteneriat şi care va fi rolul Transgaz într-o coaliţie privind securi­tatea ener­getică a ţărilor de după fosta Cortină de Fier?

„Transgaz şi Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FII3M) au iniţiat în prima parte a anului 2021 discuţii pentru a identifica structuri de colaborare care să permită finanţarea unor proiecte strategice de investiţii ale Transgaz, proiecte care să contribuie la securitatea energetică a României şi la tranziţia energetică în ţările membre ale Iniţiativei celor Trei Mări (I3M)“, spune Ion Sterian, director general al Transgaz.

Anul acesta, odată cu războiul din Ucraina, I3M a devenit tot mai vizibilă, la fel de vizibil fiind şi rolul Poloniei în trasarea liniilor strategice de dezvoltare.

Primul proiect major care va fi susţinut de FII3M va fi derulat chiar de Transgaz.

„Fondul şi Transgaz au identificat o modalitate de asociere în vederea dezvoltării unor proiecte în valoare cumulată de până la 626 milioane de euro, proiecte ce vor necesita finanţare de la asociaţi şi de la intituţii financiare.” Astfel, prin această asociere urmează să fie concepute şi dezvoltate proiecte pregătite pentru hidrogen/gaze cu emisii reduse de carbon, investiţiile urmând să fie agreate de părţi.

Potrivit Transgaz, realizarea proiectelor va conduce la accelerarea dezvoltării economice şi sporirea conectivităţii şi cooperării în întreaga regiune a Mării Baltice, Mării Negre şi Mării Adriatice. În acest context, gazul din Marea Neagră este indicat din nou ca un factor de stabilitate regională.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO