Companii

Cumparatorii inca asteapta la Planorama

06.04.2010, 23:08 63

Pe Santierul ansamblului de locuinte Planorama din cartierulbucurestean Colentina, unde primii cumparatori ar fi trebuit sa semute de trei ani in cele peste 1.000 de locuinte ale complexului,dezvoltatorii nu au reluat constructia, desi in urma cu patru lunipromiteau cumparatorilor ca in luna mai se vor putea muta in primulbloc al proiectului.

Niciun cumparator nu si-a preluat inca apartamentul, desi la ointalnire din luna noiembrie dezvoltatorii au venit cu un noucontract aditional - renuntati la penalitatile de intarziere si vaprimiti apartamentele in luna mai.

Acest obiectiv este acum aproape imposibil de indeplinit, inconditiile in care lucrarile pentru amenajarea primului bloc arurma sa dureze cel putin doua luni, iar formalitatile depredare-receptie a celor aproximativ 250 de apartamente pot duraalte cateva luni.

"Termenul de predare in luna mai, fizic, nu poate fi indeplinitchiar daca s-ar apuca maine de lucrari, deoarece in acest sens nuau facut nimic", spune Florin Vasile, unul dintre cumparatorii unuiapartament in Planorama care a organizat un grup de circa 200 declienti in cadrul proiectului pentru a putea discuta mai eficientcu dezvoltatorii.

Ca urmare a intarzierilor repetate ale firmei israeliene EuroHabitat (initiatorul proiectului Planorama), dezvoltatorii, alaturide banca finantatoare, Piraeus, au desemnat o alta firma israeliana- BSR Europe - sa preia managementul proiectului pentru finalizareaconstructiei la timp.

Desi BSR a anuntat inca din luna februarie ca a convins 80%dintre cumparatori sa renunte la penalitatile de intarziere -conditia impusa pentru reluarea lucrarilor - constructia nu a fostreinceputa pana in prezent. In schimb, dezvoltatorii au facutprogrese in alte directii, dar acestea nu sunt vizibile pe santier."Am inteles ca dezvoltatorii au semnat mai multe intelegeri cufirme de constructii, au facut transferul de proprietate catreclienti pentru o serie de apartamente si au platit datoriile catrestat, iar de curand au primit ok-ul de la banca (Piraeus - n.r.) inceea ce priveste finantarea promisa (2,5 milioane de euro - n.r.)",a mai spus Vasile. "Portita" dezvoltatorilor Planorama pentruaceasta situatie ar putea fi perioada de gratie de doua lunistipulata in contractele aditionale, care poate duce la prelungireatermenului pentru predarea primului bloc pana in luna iulie aacestui an. Acestia nu au putut fi insa contactati pana lainchiderea editiei pentru explicarea situatiei.

Proiectul Planorama este unul dintre primele ansambluri delocuinte de mari dimensiuni anuntate in Bucuresti, in urma cu cinciani, cand compania Euro Habitat viza sa realizeze o investitie de70 mil. euro in zona Doamna Ghica. De-a lungul timpului companias-a confruntat cu mai multe probleme, precum schimbareaconstructorilor, acestea culminand cu o "revolta" a cumparatorilor,care s-au deplasat pe santier pentru a cere explicatii pentrunefinalizarea apartamentelor promise in contract si achitate.

Pana in prezent, 600 de oameni au platit diverse sume de bani(unii au platit apartamentele integral) pentru achizitia unorlocuinte in proiectul intarziat mai bine de trei ani. O partedintre acestia au deschis procese si au cerut executarea companiei,dar putini au reusit sa isi recupereze banii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO