Companii

Curierii: Perioada concediilor aduce o scădere cu 15-20% a numărului de colete livrate

Curierii: Perioada concediilor aduce o scădere cu 15-20% a numărului de colete livrate

Adrian Mihai, unul dintre proprietarii Fan Courier: Având în vedere că perioada de vară este mai puţin aglomerată decât lunile septembrie, octombrie, noiembrie, dinaintea sărbătorilor de iarnă, ne programăm şi noi concediile şi de asemenea îi lăsăm pe angajaţi să plece în concedii

05.07.2010, 23:20 32

Operatorii din curierat de pe piaţa românească au avut în iunieo scădere cu 5%-10% a numărului de colete livrate şi implicit aîncasărilor obţinute faţă de luna anterioară, în condiţiile în carecompaniile clienţi din telecomunicaţii, comerţ online sauconsultanţă au expediat mai puţine contracte, facturi şiproduse.
"Având în vedere că intrăm în perioada concediilor de vară, numărulproiectelor derulate de companii este mai mic, prin urmare volumultrimiterilor de tip facturi, contracte şi alte produse este înscădere", a spus Sorin Ghinescu, marketing and corporate manager alPegasus (DPD), în acţionariatul căreia au intrat acum doi anifrancezii de la GeoPost împreună cu turcii de la YurticiKargo.
Compania a avut anul trecut afaceri de circa 23 de milioane de lei(5,7 milioane de euro), nivel similar în lei cu cel din anulanterior. Circa 10.000 de plicuri şi colete expediază zilniccompania DPD (Pegasus) în luni ca aprilie-mai.
"Luna iunie a adus o scădere a numărului de colete şi plicuritrimise de clienţii companii cu 5%. Ne aşteptăm la o scădere cu 10%în iulie şi cu până la 20% în august. Aceste scăderi sunt bugetate,însă nu am luat în calcul efectul pe care îl va avea majorareaTVA-ului", a precizat Sorin Ghinescu.
În perioada concediilor de vară, companiile din construcţii,telecomunicaţii, consultanţă, comerţ online şi logistică trimit maipuţine colete şi plicuri comparativ cu lunile mai şi aprilie sauseptembrie şi noiembrie, potrivit reprezentantului DPD.

Cine susţine piaţa în lunile de vară
Singurele companii care solicită mai mult servicii de curierat înperioada de vară sunt cele din turism, din domeniul băuturilorrăcoritoare şi al îngheţatei. Pentru agenţiile de turism perioadade vară este cea care aduce peste jumătate din încasările totaledintr-un an, având în vedere că cele mai multe persoane pleacă înconcedii vara. De asemenea, consumul de îngheţată şi de băuturirăcoritoare creşte începând cu luna iunie.
"În cazul companiilor din turism, care expediază bilete de avion,facturi şi contracte, cererea creşte începând cu iunie chiar şi cu10-15%", menţionează Sorin Ghinescu, adăugând că ponderea acestorcompanii clienţi în cifra de afaceri este mică.

Toată lumea în concediu
O altă companie de curierat, Fan Courier, unul dintre cei mai marijucători de pe piaţă, cu o cifră de afaceri de 40 de milioane deeuro anul trecut, aşteaptă o reducere a vânzărilor cuprinsă între10% şi 20%.
"De la jumătatea lunii iunie s-a simţit o scădere a numărului decolete livrate. Tendinţa de scădere a vânzărilor în perioada devară se manifestă în fiecare an, însă cred că anul acesta, pefondul majorării TVA-ului, am putea asista la o scădere mai mare",a declarat Adrian Mihai, unul dintre proprietarii companiei,alături de Neculai Mihai şi Felix Pătrăşcanu. În iulie şi august,Fan Courier se aşteaptă să transporte 800.000-850.000 de colete pelună, faţă de 1 milion de colete în mai.
"Având în vedere că perioada de vară este mai puţin aglomeratădecât lunile septembrie, octombrie, noiembrie, dinainteasărbătorilor de iarnă, ne programăm şi noi concediile şi deasemenea îi lăsăm pe angajaţi să plece în concedii", a spus AdrianMihai. În primele patru luni ale acestui an, Fan Courier a avut ocifră de afaceri de 60,4 milioane lei (14,5 milioane euro), încreştere cu 16% în euro faţă de perioada similară a anuluitrecut.
Bogdan Zafiu, directorul de marketing şi de vânzări al companiei decurierat TNT, susţine că este greu de estimat care va fi ritmul descădere al vânzărilor în lunile de vară, în condiţiile în carecriza economică a afectat traficul, aliniind practic lunile dinextrasezon cu lunile de vară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO