Companii

Curiero da startul la achizitii, dupa ce a vandut 25% catre Asesoft

Curiero da startul la achizitii, dupa ce a vandut 25% catre Asesoft

Bogdan Carcu, presedintele Curiero, spune ca firma tinteste primul loc pe piata de curierat intern

31.03.2008, 19:37 62

Tranzactia dintre Curiero si Asesoft, grup controlat de omul de afaceri ploiestean Sebastian Ghita, s-a ridicat la 7 milioane de euro, ceea ce duce valoarea intregii companii la 28 de milioane de euro.
"Suntem intersati de companiile care au o cota de piata mai mica decat a noastra si suntem deja in negocieri cu unele dintre aceastea. Asocierea strategica cu Asesoft ne deschide noi perspective de dezvoltare. Ne mentinem obiectivul de a deveni cel mai mare operator de curierat intern, insa indeplinirea acestuia nu se poate obtine doar prin cresterea organica. Planurile de crestere ale Curiero necesitau accesul la resurse de finantare mai mari decat cele disponibile", a spus Bogdan Carcu, presedintele Curiero. Printre posibilele tinte ale Curiero se numara astfel TCE Logistica, Roexpres, Concorde Courier, Alo Courier, Nemo Expres sau Pegasus, companii care, cu exceptia TCE Logitica, ruleaza afaceri anuale de mai putin de 10 mil. euro.
Practic, Curiero intentioneaza sa declaseze cei mai importanti jucatori de pe piata de curierat intern, Fan Courier si Cargus, ambele companii inregistrand anul trecut afaceri in jurul a 30 de milioane de euro, in timp ce rulajul Curiero pe 2007 a fost de 15 milioane de euro.
"Cu Asesoft Distribution in actionariat, reactivam politica de extindere prin achizitii. Intentionam sa preluam unul sau mai multi operatori mai mici de curierat, iar pana la jumatatea lui 2009 trebuie sa incheiem campania de achizitii pentru a ne indeplini obiectivul de a deveni numarul unu in industria de curierat intern", a completat Carcu, care a adaugat ca vizeaza doar companiile de pe piata locala. Anul trecut el a afirmat ca urmareste sa se extinda prin achizitii si in regiune, insa a renuntat la aceasta varianta pentru a se concentra pe dezvoltarea la nivel local.
Curiero estimeaza in acest an o cifra de afaceri de circa 25 de milioane de euro, cu 70% mai mare fata de 2007, si un profit operational de doua milioane de euro, dublu fata de anul trecut. Principalii actionari ai Curiero sunt Minea Bogdan Emilian, Coman George Cosmin si Stefan Cosmin Neagu, care detin fiecare cate 33% din Curiero Investments, care are 99,8% din Curiero SA.
Deal-ul dintre Asesoft si Curiero reprezinta o noua tranzactie pe piata de curierat, dupa ce tot in aceasta luna gigantul UPS a intrat direct in Romania prin achizitia Trans Courier Service, care era pana in acel moment agentul autorizat al companiei americane pe piata locala. Negocierile dintre Asesoft si Curiero au fost anuntate de la inceputul acestei luni, moment in care Ghita a declarat pentru ZF ca intentioneaza sa consolideze partea de logistica a grupului prin achizitii, avand alocat un buget de 10 milioane de euro in acest sens. Potrivit acestuia, Asesoft si-ar putea mari participatia la Curiero in urmatoarea perioada. Grupul Asesoft, care estimeaza pentru acest an un rulaj de peste 200 de milioane de euro, a ofertat si compania de software si solutii IT Siveco cu 100 de milioane de dolari. Cea mai mare parte din afacerile grupului, peste 65%, este generata de distribuitorul IT Asesoft Distribution.
Achizitiile pe piata de curierat se vor tine lant in urmatoare perioada, printre companiile care si-au anuntat vanzarea numarandu-se TCE Logistica, negocieri existand si intre Cargus si DHL, potrivit unor surse din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO