Companii

Curtea Veche a renuntat la titlurile cu tiraje mici

16.11.2009, 23:16 38

Editura Curtea Veche, detinuta de familia Arsene, a incheiatprimele noua luni ale anului cu o cifra de afaceri de aproape 7milioane de lei (1,6 mil. euro), in crestere cu 30% fata de aceeasiperioada a anului anterior, insa cu un profit brut care s-ainjumatatit.

"Strategia noastra a fost de-a nu mai publica titluri ce aveauun tiraj mai mic de 3.000 de exemplare, pentru ca aceste tirajemici inseamna costuri mai mari de productie pe exemplarul vandut",a declarat Iren Arsene, directorul general si proprietarulediturii, cu afaceri de 2 mil. euro anul trecut.

Arsene nu a mentionat care sunt titlurile la care a renuntateditura. In primele noua luni din anul acesta editura Curtea Vechea publicat aproape 120 de titluri, mai putin cu 25% fata de anulanterior. Vanzarile editurii in librarii continua sa fie in scaderein primele noua luni ale anului acesta cu 25%, ceea ce secompenseaza insa prin vanzarile de carti impreuna cu ziare saureviste in chioscuri.

Piata de carte se afla in cadere libera de la inceputul anului,problemele cu care se confrunta editurile fiind legate de reducereanumarului de exemplare vandute, scaderea vanzarilor si inchidereaunor magazine de carte de pe piata locala.

"Primii care au picat au fost colaboratorii cu care lucrampentru traduceri si alte servicii, respectiv aproape 50 de oameni.Am pastrat insa cei 70 de angajati ai editurii", a spus Arsene.

Proprietara editurii Curtea Veche, care a facut un profit de126.000 de lei (circa 30.000 euro), spune ca lunile noiembrie sidecembrie vor fi comparabile ca vanzari cu cele de anul trecut, datfiind faptul ca se apropie sarbatorile de iarna ce stimuleazaachizitia de carti.

Contextul actual a scos de pe piata de profil lanturi delibrarii din strainatate, care anuntau planuri ambitioase pentruRomania.

Spre exemplu, retailerul ungar Alexandra, care a intrat anultrecut printr-o unitate in Buzau si care anunta 50 de librarii intara, a iesit definitiv de pe piata romaneasca la inceputulanului.

De asemenea, lantul de retail Libri a capitulat in Romania,unitatea deschisa intr-un centru comercial din Cluj fiind cumparatade lantul Diverta, controlat de Octavian Radu.

Existenta unui sistem de distributie de carte deficitar duce lacifre de afaceri reduse pe piata romaneasca si implicit la unconsum redus de carte comparativ cu alte tari, indicator ceplaseaza Romania pe ultimul loc in cadrul tarilor din UniuneaEuropeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO