Companii

D’Agnese, Enel: Este nevoie de liberalizare pentru că acum companiile subvenţionează preţul plătit pe energie de consumatorii casnici

D’Agnese, Enel: Este nevoie de liberalizare pentru că...

Autor: Andrei Cîrchelan

27.02.2013, 14:13 778

Liberalizarea preţului la energie se referă de fapt la o schimbare a felului în care preţurile de generare sunt transferate în facturi. Ea înseamnă reducerea la zero, în timp, numărul contractelor reglementate, astfel încât toată energia să fie cumpărată la preţul pieţei, a spus Luca D’Agnese, CEO al Enel România, la ZF Power Summit ‘13.

“E o chestiune importantă care trebuie abordată, şi anume faptul că fiecare consumator rezidenţial plăteşte acelaşi preţ. Trebuie să identificăm consumatorii vulnerabili, să diferenţiem costurile, dar nu s-a făcut nimic. Pe lângă liberalizarea pieţei, care pentru gospodării nu se va întâmpla imediat, trebuie să abordăm şi această problemă” consideră D’Agnese.

Procesul de liberalizare va fi finalizat în 2013 pentru companii. Pentru gospodării preţul va fi liberalizat până în 2017, de la reglementarea 100% aplicată acum, a explicat el. “Această liberalizare va avea ca rezultat o creştere a preţului. Autorităţile trebuie să decidă dacă preţurile vor creşte la fel pentru toţi sau diferenţiat pentru clienţi domestici cu venituri diferite”.

Mai mult, preţul energiei pentru consumatorii casnici va trebui să crească, pentru că preţul pentru companii va scădea. Momentan, companiile subvenţionează consumul gospodăriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO