Companii

Daca nu l-a ascultat nimeni! Economia Romaniei urmeaza pas cu pas previziunile pe care le-a facut Michael Porter in urma cu un an si jumatate la Bucuresti. Cum comentati?

Economia Romaniei urmeaza pas cu pas previziunile pe care le-a facut Michael Porter in urma cu un an si jumatate la Bucuresti

Michael Porter, profesor la Harvard si specialist in strategie: Exista un bubble (crestere nesustenabila - n. r.) pe consum. Salariile cresc de trei-patru ori mai repede decat productivitatea, preturile au explodat in imobiliare, gradul de indatorare este mare, nu exista un plan pentru dezvoltarea infrastructurii.

04.06.2009, 00:00 119

Michael Porter, autoritate mondiala in domeniul strategiei de business, facea in urma cu un an si jumatate in cadrul conferintei "Strategy and Leadership", organizata de ZF si Interact la Bucuresti, o radiografie a economiei romanesti, in care anunta ca "perioada de boom a economiei este pe cale sa se incheie".

"Dupa orice perioada de crestere urmeaza declinul. Iar boom-ul economic pe care il traverseaza economia romaneasca nu mai poate fi sustinut multa vreme. Din pacate, toata lumea este ocupata si incantata de prezent si nimeni nu vorbeste despre ce se va intampla in viitor", a spus Michael Porter in noiembrie 2007, surprinzand audienta formata din peste 400 de manageri de top care au venit sa il asculte la Palatul Parlamentului.
Putina lume a luat in serios avertismentele lui Porter, care parea sa vorbeasca de un viitor destul de indepartat.
PIB-ul Romaniei a continuat sa creasca inca trei trimestre dupa vizita sa la Bucuresti, iar afacerile din mediul privat au inaintat cu marje de doua cifre. Primele semne de declin la nivel macro au aparut in trimestrul patru din 2008, cand PIB-ul a inregistrat prima scadere din ultimii zece ani.
Cu toate acestea, primele semne de oboseala le-a dat Bursa de la Bucuresti, care a inceput sa scada spre finalul lui 2007 si inceputul lui 2008, ajungand la scaderi de 23% in luna ianuarie.
 
"Exista un bubble pe consum"
Porter este unul din putinii vorbitori de business care au venit la Bucuresti si care au facut o radiografie concreta si aplicata la mediul de business romanesc, in timp ce majoritatea vorbitorilor internationali si-au limitat prezentarile la exemple din alte tari.
Vizita lui Porter la Bucuresti a venit intr-o perioada de efervescenta economica si s-a suprapus pe cei mai buni ani ai economiei romanesti. 2007 a fost anul cu o crestere economica de 5,8%, urmat de un 2008 si mai bun, in care economia a crescut cu 7,1% si in care trimestrul trei a adus o crestere record, de 9,1%.
La un an si jumatate distanta, PIB-ul Romaniei a inregistrat in primul trimestru al acestui an cea mai abrupta scadere, dupa 10 ani de crestere sustinuta si neintrerupta, coborand cu 6,4% fata de perioada similara a anului trecut si cu 2,6% fata de ultimul trimestru din 2008, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Profesorul de la Harvard, care a ocupat primul loc in topul Thinkers 50 in anul 2005, top care ii cuprinde pe cei mai importanti si influenti ganditori din lumea afacerilor, este unul dintre cei mai titrati strategi de business si printre cei mai cautati vorbitori din lume, pentru ca stie sa foloseasca la maximum un interval scurt de timp si isi ambaleaza discursul cu informatii solide si studii de tara bine documentate si adaptate fiecarui eveniment.
"Exista un bubble (crestere nesustenabila - n. r.) pe consum. Acest lucru creeaza vulnerabilitati. Salariile cresc de trei-patru ori mai repede decat productivitatea, preturile au explodat in imobiliare, gradul de indatorare este mare, nu exista un plan pentru dezvoltarea infrastructurii. Cresc dezechilibrele economice, iar Guvernul nu pare sa ia suficiente masuri. As fi surprins daca in 3-4 ani nu vom asista la o incetinire a ritmului de crestere", a spus profesorul de la Harvard. La sfarsitul lui 2007, creditul populatiei ajunsese pana la 60% din venitul disponibil, potrivit datelor BNR. Astfel, la un venit de 300 de euro, un roman avea credite la banci de 180 de euro.
In acelasi timp, creditul privat a ajuns la aproximativ 50 mld. euro, majorandu-se de aproape cinci ori in patru ani.
Salariul mediu net a ajuns in 2007 la 312 euro, in crestere cu 29% fata de anul precedent si cu 52% fata de 2005, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS). In 2008, salariul mediu si-a continuat cresterea, pana la 350 de euro, cu un avans mai moderat, de doar 12%. Cel mai puternic au evoluat salariile bugetarilor in ultimii ani, functionarii publici ajungand sa castige cu 70% peste salariul mediu pe economie.
Atentionari cu privire la evolutia salariilor in raport cu productivitatea a emis constant in ultimii ani si guvernatorul BNR Mugur Isarescu, afirmand ca majorarea salariilor trebuie sustinuta de o crestere a productivitatii muncii.
2007 a fost si anul in care preturile din imobiliare au explodat, apartamentele vechi din Bucuresti ajungand la o medie de 2.000 de euro metru patrat. Cresterea a fost sustinuta de accesul facil la creditare, numarul mare de investitori speculativi si oferta destul de redusa pe segmentul locuintelor noi. Si pe segmentul de birouri si cel al centrelor comerciale in 2007 si inceputul lui 2008 au fost atinse maximele istorice, atat la nivel de preturi, cat si la chirii.
 
"Ce-a fost usor s-a incheiat"
Porter a destabilizat mitul potrivit caruia este meritul managementului pentru evolutia pozitiva a businessurilor din ultimii ani.
"Nu trebuie sa fii un manager de succes pentru a face afaceri profitabile intr-un moment de crestere economica puternica. Daca totul creste in jurul tau, nu ai nevoie de un avantaj competititv. Ce-a fost usor s-a incheiat. Pentru a supravietui in piata, managerii trebuie sa raspunda la intrebarea: 'Cum pot sa aduc ceva nou clientilor mei si cum voi face acest lucru?'".
 
"Tara asta are nevoie cu disperare de o strategie"
Unul din punctele slabe ale Romaniei pe care le-a indentificat Porter a fost lipsa unei strategii coerente, care sa o identifice si altfel in ochii investitorilor decat ca locatie ieftina. Strategul a argumentat ca avansul economic din ultimii 6-7 ani se datoreaza in mare parte pregatirii pentru intrarea in UE. "A venit vremea ca Romania sa demonstreze pe cont propriu care este imaginea cu care vrea sa apara in lume. Daca ma intrebati care este strategia de tara a Irlandei, a Australiei sau a SUA, va pot spune, dar daca ma intrebati ce strategie nationala are Romania, raspunsul meu este: 'Nu stiu!'. Tara aceasta are nevoie cu disperare de o strategie si nimeni nu pare sa se gandeasca la acest lucru", a spus el, enumerand printre potentialele avantaje ale Romaniei turismul si agricultura.
"Oamenii inca mai cred ca Guvernul este agentul schimbarii. A venit insa timpul ca sectorul privat sa conduca Romania spre schimbare, iar ceea ce lipseste este o strategie comuna si un consens in aceasta privinta".
In Romania, sectorul privat are o contributie de peste 70% in PIB, cu 3,7 mil. salariati, spre comparatie cu 1,3 mil. angajati, cati lucreaza la stat.
 
"Este imposibil sa nu urmezi sfaturile lui Porter"
"Este imposibil sa nu urmezi sfaturile si ideile lui Michael Porter, de vreme ce si-au dovedit eficienta atunci cand sunt aplicate inteligent. Concret, Michael Porter spunea ca strategia unei companii ii implica pe toti angajatii in companie, nu doar top managementul. Am vazut acest lucru si in Romtelecom in cadrul procesului de transformare pe care l-am inceput anul trecut si care a determinat fiecare angajat sa se schimbe, sa inteleaga lucruri si sa contribuie la bunul mers al lucrurilor in companie", spune George Makowski, director executiv comercial pe segmentul business in cadrul celui mai mare operator de telefonie fixa de pe piata, Romtelecom, care a participat la conferinta ZF ca speaker.
Michael Porter a consiliat pe probleme de strategie guverne de tara si manageri de top din firme ca Procter & Gamble, Caterpillar sau Shell. Este unul dintre cei 15 profesori plini de la Harvard, titlul de "University professor" fiind cea mai inalta recunoastere profesionala care poate fi acordata la Harvard.
 
Profetiile lui Porter
 
Ce a spus Michael Porter la Bucuresti in noiembrie 2007
  • Perioada de boom economic a Romaniei este pe cale sa se incheie
  • Dezechilibrele economice cresc, iar Guvernul nu pare sa ia suficiente masuri
  • Exista un "bubble" (crestere nesustenabila) pe consum
  • Salariile cresc de trei-patru ori mai repede decat productivitatea
  • Gradul de indatorare este prea mare
  • Preturile au explodat in imobiliare
  • Nu exista un plan fara dezvoltarea infrastructurii
  • Romania devine prea scumpa pentru investitorii straini
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO