Companii

Daca vom trece de urmatoarele 6 saptamani, totul pare mai promitator, spune noul sef al Flamingo

Daca vom trece de urmatoarele 6 saptamani, totul pare mai promitator, spune noul sef al Flamingo

Stefan Treiber, directorul executiv al Flamingo: Dragos Simion, presedintele companiei, si Dragos Cinca, actionarul majoritar, au fost cei care mi-au propus acest job. Stiam foarte bine situatia reala a Flamingo, dar am incredere in revitalizarea acestei companii.

13.08.2009, 17:45 85

"Daca pe 17 august se va decide inchiderea companiei, o voi face, dar nu cred ca se va ajunge la asta. Majoritatea actionarilor au semnat un memoriu de intelegere si au optat pentru marirea capitalului", explica Treiber, care a inceput sa colaboreze cu actionarii Flamingo in urma cu patru ani, intr-un proiect dedicat brandului Flanco.

Specialist in restructurare, Treiber spune ca a discutat deja cu bancile si cu furnizorii Flamingo, "care sunt foarte intelegatori si pe care ne putem sprijini". "Pe de alta parte este fondul de investitii QVT, care detine 22% din actiunile Flamingo si care a cerut insolventa companiei. Este clar de ce actiunile s-au depreciat, dar exista posibilitatea ca QVT sa participe la recapitalizarea companiei pana la sfarsit. Exista si posibilitatea sa nu voteze aceasta propunere", a declarat Treiber, al carui plan de redresare nu este bazat pe cifre prea optimiste de piata.

La inceputul lunii mai, actiunile Flamingo au atins un maxim de 0,0514 lei/actiune, dupa ce in actionariat a intrat Alexandru Ion Tiriac si omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul magazinului Unirea Shopping Center din Capitala. De la acea data, actiunile au scazut aproape la jumatate, la un nivel de 0,0269 lei/ actiune in prezent.

La inceputul acestei luni, pana in momentul in care fondul de investitii sa propuna dizolvarea Flamingo, compania avea o capitalizare de 5,5 mil. euro, in prezent valoarea de piata a retailerului fiind mai mica cu 10%, respectiv 5 mil. euro.

 

Executiv de criza

Planul conturat de executivul retailerului de produse IT&C si electrocasnice Flamingo implica taieri de costuri, dar in paralel un program agresiv de vanzari in conditiile in care piata nu da semne puternice de imbunatatire, cu atat mai mult de atingere a nivelului din 2008.

"Ne aflam intr-un an greu, in care piata de profil a scazut cu aproximativ 45%. Trebuie sa gasim masuri pentru a compensa diminuarea consumului, de aceea am accelerat programul de restructurare a companiei. Nivelul chiriei a scazut, piata este vulnerabila, iar asta inseamna oportunitati de crestere pentru noi", crede Treiber.

Odata cu venirea lui Treiber la conducerea companiei, in locul lui Jiri Rezek, care a ocupat postul de CEO mai bine de doi ani, a fost schimbat si boardul de conducere, Andrei Olteanu fiind numit director adjunct, Bogdan Lungu, director financiar, iar Roland Risting, manager de proiect.

"Ma ocup de relatia cu bancile si furnizorii, petrec foarte mult timp in afara biroului, iar Adrian Olteanu ma va ajuta sa conduc la nivel intern. Roland Risting este un fost coleg cu care am mai lucrat si care va coordona tot ce tine de restructurarea companiei", spune seful Flamingo.

Stefan Treiber, care a lucrat timp de 13 ani in diferite companii de consultanta si care in 2003 a creat propria companie de consultanta, Candidus, cu sediul la MŸnchen, a inceput sa colaboreze in urma cu patru ani cu administratorii Flamingo, printr-un proiect care implica Flanco, reteaua de magazine cumparata de acestia.

"Dragos Simion, presedintele companiei, si Dragos Cinca, actionarul majoritar, au fost cei care mi-au propus acest job. Stiam foarte bine situatia reala a Flamingo, dar am incredere in revitalizarea acestei companii. Am experienta in zona de restructurare, cunosc foarte bine piata si businessul de retail al companiei si cred ca o pot transforma dintr-o companie neprofitabila intr-una care va performa in viitor. Cred ca schimbarea de management s-a facut pentru ca actionarii au considerat ca schimbarile nu sunt suficient de rapide si pentru ca in Romania nu sunt foarte multi manageri cu experienta in restructurari", este de parere Treiber, care a luat parte la mai multe procese de restructurare a unor companii din Germania, Statele Unite ale Americii sau China.

 

Reduc reteaua de magazine cu 12%

Pe langa taierea de costuri, care implica si inchiderea a aproximativ 10 din cele 80 de magazine Flamingo si Flanco si disponibilizarea mai multor angajati atat din retail, cat si din cadrul birourilor, managerul se uita atent la zone cat mai bune pentru viitoare magazine.

"Vom mai deschide anul acesta 2-3 magazine, dar in 2010 planul vizeaza lansarea mai multor unitati, mai ales ca exista oportunitatea de a alege zone foarte bune. In paralel vom imbunatati procesul de livrare in magazine, procesul de marketing, de management in magazine sau HR", explica Treiber.

Flamingo a atins anul acesta cel mai scazut nivel de vanzari, dar conducerea crede ca finalul anului va reprezenta un varf , chiar daca rezultatele vor fi mult mai slabe decat cele obtinute in 2008. Iulie si august au fost primele luni din acest an in care compania a raportat venituri in crestere dupa o scadere de 40% in primele doua trimestre.

"In iulie am avut o crestere de 30% fata de luna anterioara, dar nivelul ramane in continuare sub cel de anul trecut cu 40%-50%. Valoarea vanzarilor este mai mica decat anul trecut, insa diferentele nu mai sunt atat de mari ca in prima jumatate a acestui an, cand am vazut o scadere generala a pietei de aproximativ 40%-50%", declara Treiber, care anunta ca nivelul pietei asemanator celui din Ucraina si Bulgaria, este cel mai scazut din Europa.

Dupa Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AEGA) de saptamana viitoare, se va hotari soarta Flamingo, actionarii avand la dispozitie 30 de zile pentru a subscrie. In paralel, bancile vor da un raspuns companiei la mijlocul lui septembrie. "Daca vom trece de urmatoarele 4-6 saptamani, totul pare mai promitator pana la sfarsitul anului", este de parere Stefan Treiber.

Compania, care a incheiat anul trecut cu vanzari de 202 mil. euro si datorii de 23,5 mil. euro, ii are ca principali actionari pe Dragos Cinca, fondatorul Flamingo, care detine un pachet de actiuni de 25%, si pe Dan Adamescu, administratorul centrului comercial Unirea Shopping Center, cu 17,5%, in timp ce Alexandru Ion Tiriac, care are 5% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO