Companii

Dacia da startul unui val de angajari, dupa ce a concediat 11.000 de oameni de la privatizare

Dacia da startul unui val de angajari, dupa ce a concediat 11.000 de oameni de la privatizare
05.11.2007, 19:55 205

Programul de recrutare demarat la inceputul acestei luni de reprezentantii constructorului Logan vine dupa ce grupul francez a restructurat circa 11.000 de posturi la uzina de la Mioveni, proces prevazut in programul de privatizare.
Programul de recrutare al Automobile Dacia a fost pus in practica pe fondul cresterii necesarului de personal adus de majorarea productiei uzinei de la Mioveni si de tinta de productie de 350.000 de unitati stabilita pentru sfarsitul anului viitor. Potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, in primele trei trimestre ale anului productia Dacia s-a apreciat cu 10% pana la 147.106 unitati, in comparatie cu nivelul de aproape 134.000 de unitati atins in acelasi interval al anului trecut.
"Cea mai mare parte a viitorilor angajati sunt cautati bineinteles pentru uzina, in sectiile unde este nevoie acum de personal. In acelasi timp cautam cadre si pentru departamentele suport precum departamentul comercial, localizat la Bucuresti, pentru departamentul juridic, financiar, marketing", au declarat reprezentantii Dacia.
Nevoia de forta de munca suplimentara a fost adusa, potrivit reprezentantilor companiei, de catre proiectul Logan, demararea constructiei noului model fiind si momentul in care disponibilizarile la uzina de la Mioveni au fost oprite.
La data inceperii negocierilor de preluare a automobile Dacia intre grupul Renault si statul roman, uzina de la Mioveni avea mai mult de 27.000 de angajati, iar in urma semnarii contractului de privatizare a fost aplicat si programul de restructurare esalonata a 11.000 de posturi.
"Programul social negociat in contractul de privatizare a presupus disponibilizarea a 11.000 de persoane, numarul celor angajati in fabrica ajungand la 16.850 de oameni. In acelasi timp insa alte cateva mii de oameni au ales sa plece din uzina, dar au ramas in cadrul parcului industrial, fiind preluati de producatori precum Auto Chassis International sau alti furnizori. Astfel la data inceperii programului Logan s-a ajuns la aproximativ 12.000 de angajati", a declarat Silviu Sepciu, director de comunicare al Automobile Dacia.
La sfarsitul anului trecut, producatorul auto avea in uzina de la Mioveni un efectiv de 11.833 de angajati, numarul lor crescand constant pe parcursul acestui an odata cu finalizarea investitiilor de extindere. In prezent Automobile Dacia are 13.300 de angajati, pe langa cei direct implicati in productie fiind implicate si departamentele auxiliare.
Paralel cu programul de angajare de la Automobile Dacia, Renault mai desfasoara un program de recrutare pentru Renault Tehnologie Roumanie, centrul de inginerie care va fi localizat in comuna Titu. In cadrul companiei sunt angajati deja 670 de ingineri, iar numarul lor urmeaza sa ajunga la 3.000 de persoane, ritmul de recrutare fiind de circa 60 de noi cadre lunar.
Dacia va trece anul acesta de pragul de 2 miliarde de euro cifra de afaceri, fiind una dintre cele mai mari companii private din Romania. Investittile totale ale Renault la Dacia au depasit un miliard de euro de la achizitia pachetului majoritar al companiei in 1999.
Industria auto din Romania angajeaza mai mult de 50.000 de oameni, inaintea producatorului Automobile Dacia situandu-se mai multi producatori straini de componente situati in principal in partea de vest a tarii.
Primul angajator din industrie este producatorul german Draxlmaier, care in 2006 a realizat o cifra de afaceri de 150 mil. euro si care are mai mult de 18.500 de muncitori.

Productia cere angajati
27.560 de angajati in 1999 la data preluarii de catre Renault
11.000 de persoane disponibilizate in intervalul 1999 - 2003 in cadrul programului social negociat la preluare
13.300 de persoane angajeaza in prezent Automobile Dacia
600 de noi angajati vor fi recrutati pana la sfarsitul lui 2008, majoritatea urmand sa lucreze in uzina de la Mioveni

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO