Companii

Dan Felea, Proprietar, Dachim : Majoritatea firmelor au ferme arendate, pământul nu e în proprietarea firmei, şi sunt vulnerabile la vânzări

Dan Felea, Proprietar, Dachim : Majoritatea firmelor au...

Autor: Roxana Rosu

30.10.2017, 11:19 526

Majoritatea firmelor locale au ferme arendate, pământul nu e în proprietarea firmei propriu-zise, ci a mai multor persoane din zonă, ceea ce le face vulnerabile la vânzări, a spus la conferinţa ZF Agribusiness 2017, Dan Felea, Proprietar, Dachim, producător agricol, trader de cereale, distribuitor de materii prime agricole şi producător de uleiuri marca Elixir.

Alte declaraţii: 

În Transilvania nu au fost producţii prea bune anul acesta. A fost o iarnă grea, care a afectat rapiţa şi grâul. Avem 2000 de hectare şi a terbuit să intoarcem toată rapiţa şi 200 hectare de grâu. Soaia, floarea soarelui, porumbul au  mers foarte bine, apoi în august a fost caniculă în unele zile şi producţia a scăzut.

Nu suntem într-o zonă în care să vorbim de irigaţii.Nu avem irigaţii acolo, suntem într-o zonă de deal.

Majoritatea firmelor au ferme arendate, pământul nu e în proprietarea firmei, ca în vest, ci a multor oameni care nu pot fi angrenaţi în producţei. Ele sunt vulnerabile la orice tentativă de vânzare a terenurilor. Sunt mulţi colegi care sunt în vârstă şi se vor lăsa de agricultură în următorii ani, dar cine preia terenul?

Am construit depozite de cereale în zonă, apoi am pornit ferma, în urmă cu 7 ani, suntem a doua fermă din judeţul Cluj, după Transavia, şi am decis să intrăm şi pe procesare. Am intrat în supermarketuri, avem şi o echipă de marketing, dar suntem la început, e un gen de comerţ la care nu ne pricepem foate bine. Nu e greu să ieşi pe piaţă cu un produs, ci să îl vinzi ca să rămâi pe profit. Cred că la anul vom fi pe plus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO