Companii

Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali: Poziţia României în dezbaterile din cadrul Comisiei Europene este, de cele mai multe ori, de non-combat

Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor...

Autor: Roxana Rosu

01.02.2022, 10:30 208

Poziţia României în dezbaterile de la nivelul Comisiei Europene este, de cele mai multe ori, de non-combat, reprezentanţii ţării noastre alegând mai degrabă o atitudine reactivă şi mai puţin proactivă, consideră preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, Dan Manolescu.

„Poziţia României, în astfel de discuţii şi de dezbateri, e de cele mai multe ori de non-combat. Dacă am văzut şi intervenţiile statelor membre cu privire la acest subiect în ECOFIN (Consiliul Afaceri Economice şi Financiare, care reuneşte miniştrii economiei şi finanţelor din Uniunea Europeană, n.r.) am văzut că România s-a poziţionat destul de neutru şi, cumva, poate chiar favorabil, fără să încerce să negocieze sau să obţină ceva cum poate au încercat alte state prin poziţiile pe care le-au avut anterior”, a afirmat Dan Manolescu, în cadrul conferinţei online „Reforma politicii fiscale europene. Rigoare bugetară versus flexibilitate”, organizată de Sierra Quadrant.

La ultima reuniune Ecofin, din 18 ianuarie 2022, miniştri de Finanţe din UE au discutat implementarea la nivel European a acordului OCDE privind introducerea unui impozit minim global de 15% aplicat marilor corporaţii şi  taxarea lor în statele în care realizează profitul.  Oficialii europeni consider că aplicarea acestei Directive va susţine buna funcţionare a pieţei unice şi va elimina orice tip de distorsiuni care pot apărea într-o economie integrate cum este cea din UE. 

Referitor la poziţia României, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali a precizat că nimeni nu-şi doreşte ca românii să fie văzuţi la nivelul Uniunii Europene ca fiind cei care „caută, de fiecare dată, motiv de harţă”, însă ţara noastră trebuie să-şi urmărească avantajele şi să negocieze „acolo unde e negociat”.

„Până la urmă, nu este nimic nenatural în asta, fiecare cred că trebuie să pună pe masă discuţiile şi într-o discuţie şi o negociere deschisă cred că toate poziţiile pot fi armonizate”, a mai spus Dan Manolescu.

Referitor la aplicarea impozitului de 15%, ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a declarant în urma reuniunii Ecofin că această măsură este o prioritate şi că România va pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia e la 1 ianuarie 2023

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO