Companii

Dan Paul, şeful brokerilor: Ar trebui listate la bursă toate companiile de stat

Dan Paul, şeful brokerilor: Ar trebui listate la bursă...

Autor: Roxana Pricop

24.09.2014, 00:07 1147

„Acţio­na­rii mici vor fi primii care vor urmări ca manage­men­tul să nu facă ne­reguli, com­pania va plăti impozite.“

Listarea la bursă impune reguli stricte de guvernan­ţă corporativă şi transpa­ren­ţă, raportări financiare stric­te şi periodice, iar mi­cii acţionari pun presiune pe manage­ment pentru a respecta legea. Prin lista­re la bursă companiile de stat devin mai efi­ciente, statul colectează mai multe im­­pozite şi sunt evitate neregulile de management.

„Ar trebui listate toate companiile de stat. Privatizarea companiilor de stat ar trebui să se deruleze doar prin bursă pentru că listarea la bursă ajută foarte mult la colectarea de impozite, acţio­na­rii mici vor fi primii care vor urmări ca manage­men­tul să nu facă ne­reguli, com­pania va plăti impozite“, a spus Dan Paul, preşe­din­tele Asocia­ţiei Bro­ke­rilor şi vicepre­şe­dintele  Bur­sei de Valori Bucu­reşti, în emisiunea ZF Live.

Pe bursa de la Bucureşti, şapte din cele mai mari 20 de companii sunt controlate de statul român, în frunte cu Romgaz şi Elec­trica, aceste companii fiind supuse unor reguli stricte privind raportările financiare şi transparenţa.

Companiile listate au politici stabile de distri­buţie a divi­den­delor pen­tru a-i atrage pe inves­titori să le finanţeze.

Grupul de distribuţie Electrica, care alimen­tează cu energie Transil­vania şi nordul Munteniei, s-a listat la bursă pe 4 iulie şi are în prezent un consiliu de admi­nistraţie din care fac parte oficiali ai BERD şi ai inves­ti­torilor pe bursă.

Statul mai are 27 de companii în topul celor mai mari 300 de firme din România, adică mai puţin de 10% din total. Prin intermediul Romgaz – companie listată anul trecut la bursă – se află însă pe locul al doilea în clasamentul câştigurilor, după OMV Petrom, companie la care statul român mai deţine 20,6% din capital. Pe bursa de la Bucureşti, şapte din cele mai mari 20 de companii sunt controlate de statul român, în frunte cu Romgaz şi Elec­trica, aceste companii fiind supuse unor reguli stricte privind raportările finan­ciare şi transparenţa. Companiile listate au politici stabile de distribuţie a dividendelor pentru a-i atrage pe investitori să le finanţeze.

 „Următoarele listări pe bursa la Bucureşti sunt cele ale Complexului Ener­getic  Oltenia, Hidroelectrica, Por­tul Constanţa - unde primarul a încer­cat o schimbare a structurii acţio­na­ria­tului, motiv pentru care se întâr­zie listarea“, a mai spus Dan Paul.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- topul celor mai mai 300 de companii din ROmânia; valoarea cumulată a afacerilor, a profitului şi a numărului de acţionari

- evoluţia rezultatelor financiare din 2008 în 2013

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
ZF Digital Summit 2024