Companii

Dan Şucu, proprietarul Mobexpert: Vom asista la o criză cât se poate de evidentă, la falimente nu doar de afaceri mici, ci şi de businessuri mari. „Cred că industria mobilei este la fel de afec­tată de această criză ca sec­torul turismului. Dar vor mai urma şi alte in­dus­trii. Nu există un antidot cunoscut la lipsa de interes a clientului.”

ZF Audio Special. 15 minute cu un antreprenor

Dan Şucu, proprietarul Mobexpert: Cred că industria mobilei este la fel de afectată de această criză ca sectorul turismului. Dar vor mai urma şi alte industrii. Nu există un antidot cunoscut la lipsa de interes a clientului. Noi suntem în piaţă pentru clienţi. În clipa în care clientul este puţin sau deloc interesat de produsul tău sunt foarte puţine variante prin care să te protejezi.

Dan Şucu, proprietarul Mobexpert: Cred că industria mobilei este la fel de afectată de această criză ca sectorul turismului. Dar vor mai urma şi alte industrii. Nu există un antidot cunoscut la lipsa de interes a clientului. Noi suntem în piaţă pentru clienţi. În clipa în care clientul este puţin sau deloc interesat de produsul tău sunt foarte puţine variante prin care să te protejezi.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

27.03.2020, 00:08 10604

Grupul Mobexpert are un total de 30 de magazine şi opt fabrici, afaceri de peste 200 de milioane de euro anual şi circa 2.300 de angajaţi.

Dan Şucu, proprietarul Mob­ex­pert, unul dintre cele mai mari grupuri din industria mo­bilei, spune că sectorul de mobilă şi decoraţiuni este la fel de afectat precum cel al turismului de cri­za generată de coronavirus şi crede că anul acesta va fi mai dificil decât în 2009.

„Fără doar şi poate anul acesta este mult mai dificil faţă de 2009. Sunt asemănări în sensul că ne vom trezi cu toţii cu scăderi de afaceri, însă atunci scăderile au venit treptat. (...) Noi discutăm acum de lipsa de apetit a consu­ma­torilor de a merge în magazine, dar ne vom confrunta cu lipsa de apetit a consumatorilor de a se întâlni faţă în faţă cu un consilier în amenajări interioare de exemplu“, spus Dan Şucu la emisiunea ZF 15 minute cu un antreprenor.

Mobexpert a fost primul grup din sec­to­rul mobilei care a decis închiderea activităţii până la terminarea stării de urgenţă.  Ulterior, au închis ma­gazinele şi IKEA, JYSK şi Casa Rusu, ceea ce afectează toată in­dus­tria mobilei, de la retail, pro­duc­ţie şi furniz­ori de ma­terii prime. Doar pro­ducţia de mobilă de­păşeşte 2 mi­liarde de euro anual.

„Cred că industria mobilei este la fel de afec­tată de această criză ca sec­torul  turismului. Dar vor mai urma şi alte in­dus­trii. Nu există un antidot cunoscut la lipsa de interes a clientului. Noi suntem în piaţă pentru clienţi. În clipa în care clientul este puţin sau deloc interesat de produsul tău sunt foarte puţine variante prin care să te protejezi“, a declarat Dan Şucu, care adaugă faptul că problema este cu atât mai accen­tuată cu cât nu doar pe plan local nu pot funcţiona magazinele, ci şi în alte ţări din Europa, unde mare parte din produsele locale ajung şi care ar fi putut fi şi o alternativă pentru alte companii.

„Toţi din industrie suntem interesaţi în primul rând de supravieţuire în condiţiile în care veniturile sunt zero, după care ne pregătim de cum va arăta lumea în clipa în care vom redeschide magazinele. Şi nu va arată prea bine. În clipa în care vom redeschide magazinele ne vom întâlni cu vânzări la jumătate faţă de cele pe care le-am avut cu un an înainte“, apreciază Dan Şucu, care conduce un grup cu afaceri de peste 200 de milioane de euro.

În prezent, Mobexpert are o reţea de 30 de magazine, dintre care 12 mari (de peste 5.000 mp) şi opt fabrici. În total, în grup lucrează 2.300 de angajaţi, dintre care circa 800 în fabrici. „Vom asista la o criză cât se poate de evidentă, la falimente nu doar de afaceri mici, ci şi de businessuri mari. Fiecare aveam bugete în creştere, aveam pla­nuri de investiţii, acum toate planurile sunt regândite în totalitate. Bugetele de in­ves­tiţii la toate societăţile sunt sub asediu. E un început de criză şi orice măsuri ar lua statul criza va exista. Cât de mare va fi rece­siune depinde de mulţi factori“, a mai spus antre­prenorul, care consideră că cea mai lo­vită categorie  de această criză vor fi clienţii cu venituri medii şi puţin peste medie.

Pe de altă parte, Dan Şucu spune că pierderea echipelor create cu greu în mulţi ani ar fi o catastrofă mai mare decât lipsa banilor sau pierderea unei clădiri de exemplu.

„Este esenţial să ne putem păstra forţa de muncă înalt calificată. Faptul că statul ne poate ajuta într-o oarecare măsură în ceea ce priveşte plata şomajului tehnic este un pas înainte. (...) Dar cheltuiala cu salariile este foarte importantă, dar este doar una din zecile de cheltuieli cu care ne confruntăm chiar şi în momentul în care nu mai ai venituri. Şi atunci lupta noastră este de a diminua aceste cheltuieli şi de a păstra cât mai multe resurse pe care le avem pentru supravieţuire“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO