Companii

Danezii de la Vestas vor monta 143 de turbine eoliene în România până în 2011

Autor: Roxana Petrescu

20.09.2010, 23:44 221

Producătorul danez de turbine eo­liene Vestas, cu afaceri depeste 6 miliarde de euro anul trecut, va monta anul acesta şi în2011 cel puţin 143 de "mori de vânt" în parcuri eoliene dinRomânia, care vor avea o capacitate de 429 MW, mai mult deju­mătate din puterea unui reactor al centralei nu­cleare de laCerna­vo­dă, şi vor costa circa 700 de milioane de euro.
Contractele pentru ce­le 143 de turbine au fost semnate în anii2008-2009, iar montarea echi­pamentelor va avea loc până lasfârşitul anului 2011, firma fiind în negocieri şi cu altecom­panii care vor să dez­volte parcuri eoliene în România.

Potrivit datelor Ves­tas, 76 din cele 143 de turbine urmează să fiein­sta­late în cele două par­curi eoliene pe care gru­pul Energiasde Por­tu­gal le construieşte în Con­stanţa, restul fiindcon­tractate de către fir­ma Mons­son Alma, con­tro­lată de omul deafa­ceri suedez de origine ro­mâ­nă Emanuel Muntmark.
Monsson Alma este cea mai cunoscută afa­ce­re dezvoltată deMunt­mark pe piaţa locală, de­ţinând acţiuni în 33 de com­paniicare sunt în­tr-un fel sau altul legate de energieregenerabilă.
"Mai există şi alte contracte de livrare în România mai mici, darşi altele mai mari despre care deocamdată nu putem oferi detalii",spun repre­zen­tanţii din România ai Vestas.
În ceea ce priveşte parcurile dez­vol­tate de Energias de Portugal,primul care va intra în funcţiune este cel de 90 MW din localitateaPeştera, judeţul Constanţa, pentru ca anul viitor grupul săfinalizeze un alt parc eolian cu o capacitate de 138 MW laCernavodă.

În afară de Vestas, americanii de la General Electric sunt larândul lor unii dintre cei mai mari furnizori de echi­pa­menteolian pentru proiectele locale. Astfel, parcul pe care ce­hii dela CEZ îl dezvoltă la Fântânele, care presu­pu­ne monta­rea a 139de turbine cu o capacitate de 347,5 MW, este echi­pat cu utilajecon­struite de General Elec­tric. Şi pen­tru a doua parte apro­iectului eolian pe care cehii îl con­stru­iesc în Do­bro­gea,în loca­li­tatea Cogea­lac, unde ar ur­ma să fie montate 101tur­bine eoliene, tot Ge­neral Electric este fur­nizorul deechipamen­te, dar deo­cam­dată lu­crările la aceas­tă etapă suntblo­ca­te din cauza mai mul­tor conflicte dintre CEZ şiau­torităţile locale pri­vind procesul de avizare. Totame­ri­ca­nii vor livra tur­bi­nele pentru parcul de 25 MW pe careBu­tanGas Ro­mânia, unul dintre cei mai impor­tanţi ju­cători dinpiaţa distri­buţiei de gaz petrolier li­chefiat, îl va face înDo­brogea.
În afară de cele două gru­puri, gigantul indus­trial german Siemensa anun­ţat că este posibil să-şi facă intrarea pe pia­ţa parcuriloreoliene din România, estimând că în 2011 va putea livra pri­me­leturbine. Compania a anunţat re­cent că se află în discuţii cu maimulte fir­me care dezvoltă parcuri pe plan local.
Potrivit statisticilor europene, circa 75% din valoarea uneiinvestiţii într-un parc eolian este reprezentată de achi­zi­ţia deechipamente, restul reprezentând lucrările de construcţii,drumurile, realizarea instalaţiilor electrice şi altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO