Companii

Daniel Morar, fost judecător al Curţii Constituţionale şi procuror-şef DNA, se asociază cu Gabriel Albu, fondatorul casei de avocatură Albu Legal, urmând să se concentreze pe domeniul Dreptului penal al afacerilor

Daniel Morar

Daniel Morar

Autor: Roxana Rosu

08.11.2022, 16:59 665

Daniel Morar, fost judecător al Curţii Constituţionale şi procuror-şef DNA, se asociază cu Gabriel Albu, fondatorul casei de avocatură Albu Legal, specializată în Dreptul penal al afacerilor, asocierea urmând să ofere asistenţă juridică preponderent în acest domeniu de practică.

Parteneriatul rezultat va reprezenta în special mari companii internaţionale şi locale, dar şi oameni de afaceri, în faţa organelor de urmărire penală şi a instanţelor de judecată şi va oferi consultanţă în prevenţia riscurilor penale, servicii de investigaţie internă, asistenţă juridică în relaţia cu autorităţile administrative de control, precum şi în formularea unor puncte de vedere sau opinii legale în domenii de specializare precum Drept constituţional, protecţia drepturilor omului, Drept penal şi procesual penal.

Ca formulă juridică de funcţionare, Daniel Morar şi Gabriel Albu vor colabora sub forma unei convenţii de conlucrare profesională, desfăşurându-şi activitatea profesională şi asistând clienţii preponderent în comun, la sediul care va funcţiona la Bucureşti.

„Oferta de parteneriat a venit din partea casei de avocatură Albu Legal. Intenţia mea de a practica avocatura după încheierea mandatului a fost exprimată şi public – am afirmat anterior că, odată ce îmi voi fi încheiat mandatul la Curtea Constituţională, cariera mea publică va lua sfârşit şi voi activa în mediul privat. Am ales astfel avocatura, o premieră pentru mine din mai multe puncte de vedere.”, a declarat Daniel Morar.

Biroul de avocatură Albu Legal a fost înfiinţat în 2020 de către Gabriel Albu, iar echipa rezultată în urma parteneriatului va fi formată din opt avocaţi (cei doi titulari de cabinet, trei avocaţi seniori, un avocat colaborator şi doi avocaţi stagiari).

Practica principală a firmei va continua să fie apărarea în procese penale, prin reprezentarea companiilor şi a oamenilor de afaceri atât în faţa organelor de urmărire penală (îndeosebi a parchetelor specializate, DNA şi DIICOT), cât şi a instanţelor de judecată. De asemenea, Albu Legal oferă consultanţă în prevenţia riscurilor penale, servicii de investigaţie internă, precum şi asistenţă juridică în relaţia cu autorităţile administrative de control (de exemplu ANAF, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă - OLAF şi corespondentul sau român, Departamentul de Luptă Anti-Fraudă - DLAF).

„Era evident, încă înainte ca Daniel Morar să îşi termine mandatul, că este cel mai cunoscut şi credibil personaj din domeniul public dispus şi capabil să facă o tranziţie rapidă către o carieră de succes în mediul privat. El va aduce un know-how de cel mai înalt nivel în Dreptul penal al afacerilor, dar şi în domenii precum practica de Drept constituţional şi protecţia drepturilor omului, şi se va implica la nivel general în activitatea comună. Având în vedere experienţa sa, suntem convinşi că va avea un rol important în coordonarea cazurilor ce ţin de Dreptul penal al afacerilor. Separat, şi ca domeniu preponderent nou de activitate a asocierii în această nouă formulă, avem în vedere o practică de formulare a unor puncte de vedere sau opinii legale în domenii de specializare precum Drept constituţional, protecţia drepturilor omului, Drept penal şi procesual penal”, afirmă Gabriel Albu.

Cifra de afaceri a Albu Legal are o rată de creştere anuală de circa 20%, firma fiind implicată în circa 50, cu uşoare creşteri de la an la an.

Daniel Morar este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1990). Între 1990 şi 2005 a activat ca procuror, mai întâi la parchete din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, în acest interval fiind detaşat temporar, în două rânduri, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În anul 2005 a fost numit procuror general al Parchetului Naţional Anticorupţie, transformat ulterior în Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a ocupat funcţia de procuror-şef al Direcţiei, funcţie pe care a exercitat-o până la încheierea mandatului, în anul 2012. Ulterior, a fost delegat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, exercitând atribuţiile procurorului general al României în perioada octombrie 2012 – aprilie 2013.

Între 2013 şi 2022 a fost judecător al Curţii Constituţionale a României, numit de Preşedintele României pentru un mandat constituţional de 9 ani. Din 2022 este avocat.

A fost membru al Consiliului Guvernatorilor al Academiei Internaţionale Anticorupţie (IACA) din Laxenburg, Austria (2012-2015), organizaţie internaţională care activează sub egida O.N.U.

În cursul mandatului său de judecător al CCR, în perioada 2016-2022, a fost agent de legătură pentru Curtea Constituţională a României la Comisia pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia).

Gabriel Albu practică avocatura din 2002 şi Dreptul penal al afacerilor din anul 2005. Anterior, a făcut parte din echipele unor firme internaţionale de avocatură de top, precum Linklaters, CMS Cameron McKenna şi Salans (în prezent, Dentons). Din anul 2008, ca practician în cadru independent, s-a dedicat întru totul Dreptului penal al afacerilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO