Companii

DDS Diagnostic, singurul producător român de teste pentru depistarea COVID: Guvernul spune că nu are destule teste de salivă, dar noi avem 2,4 milioane de teste pe stoc pe care le putem livra imediat

DDS Diagnostic, singurul producător român de teste...

Autor: Georgiana Mihalache

11.12.2021, 18:27 359

DDS Diagnostic, companie prezentă pe piaţa locală de aproape două decenii, condusă de doctorul chimist Dana Stan, are un stoc de 2,4 milioane de teste contractate deja de statul român, însă spune că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) nu a recepţionat marfa. Recent, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că nu sunt suficiente kituri de testare în şcoli.

Problema a apărut după ce au fost discontinuităţi pe lanţul de aprovizionare global, de care însă autorităţile locale au fost înştiinţate, spune DDS.

„Această situaţie globală a impactat şi transportul DDS efectuat de compania Turkish Airlines, una din cele mai renumite companii de transport aerian. De la mărirea numărului de cazuri COVID în rândul echipajelor Turkish, până la aglomerarea aeroporturilor de tranzit şi de destinaţie afectate de  cererea foarte mare, toate acestea au dus la întârzierea livrării la timp a produselor companiei DDS Diagnostic. Cu toate eforturile depuse de toţi cei implicaţi în acest transport, s-a reuşit ca impactul să fie minim şi testele să ajungă în Bucureşti cu o întârziere de doar 24 de ore faţă de termenul de livrare avizat iniţial.”, a spus Mihai Stoica - CEO Cargo SLS, compania care a asigurat logistica şi transportul în acest caz.

DDS Diagnostic a ocupat primul loc în clasamentul ofertanţilor pentru a livra lotul al doilea de teste de diagnosticare din probă de salivă, folosite în şcoli, potrivit Oficiuli Naţional pentru Achiziţii Centralizate.

IGSU nu a recepţionat marfa şi a trimis o notificare de rezoluţiune a contractului din cauza întârzierii livrării. DDS Diagnostic spune că a trimis însă documentele care demonstrau că întârzierea a venit din motive imprevizibile.

„La data de 02.12.2021, am informat IGSU şi am invocat apariţia situaţiei de forţă majoră prevăzută în contract. Apoi Camera de Comerţ şi Industrie a României a emis Avizul privind existenţa cazului de forţă majoră”, potrivit unui comunicat de presă trimis de DDS.

Compania DDS Diagnostic, înfiinţată în 2002, a început în 2020 să producă teste antigen rapide pentru diagnosticarea COVID-19. Anul acesta, în urma finanţării unui proiect de cercetare, compania a intrat şi pe nişa fabricării testelor PCR, cel mai eficient mod pentru diagnosticarea COVID-19.

DDS Diagnostic produce deja în propria fabrică teste antigen pentru depistarea infecţiei cu COVID-19, investiţia în echipamente ridicându-se la peste 200.000 euro. Şi testele de detectare a anticorpilor de COVID sunt în portofoliul de produse realizate de compania locală.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO