Companii

De ce are nevoie primul spital privat, Euroclinic, de resursele unui operator de talie internationala

De ce are nevoie primul spital privat, Euroclinic, de resursele unui operator de talie internationala
08.07.2008, 09:11 62

"Un spital evadat de la buget" era titlul unui articol din 2001, in care ZF publica in premiera intentia grupului financiar Eureko, care controleaza si compania de asigurari Interamerican, de a dezvolta un sistem privat care sa includa mai multe spitale. Dupa sapte ani, perioada in care pe piata a mai aparut o singura unitate de mari dimensiuni (Life Memorial - MedLife) si in care au fost anuntate planuri similare de alti cativa competitori, actionarii Euroclinic par sa regandeasca intreaga pozitionare pe piata. Dar nu singuri.
Euroclinic a fost gandit ca o aripa privata a Spitalului Floreasca, fiind unul dintre proiectele pilot prevazute de strategia privind participarea sectorului privat la imbunatatirea performantei sistemului sanitar din Romania, aprobata prin hotarare de guvern din 2001. Planul initial prevedea ca sistemul dezvoltat de Eureko in Romania sa fie gandit pe module, fiecare cu trei nivele: cabinete medicale, sase clinici si un spital privat. Modulul de la Bucuresti, al carui centru urma sa fie reprezentat de spital, era prima faza a programului. In functie de conditiile din piata, compania urma sa dezvolte ale module la Bucuresti, Timisoara, Constanta, Iasi si Brasov.
Conditiile din piata s-au schimbat, iar managementul Euroclinic vorbeste pentru prima data despre consolidare in piata serviciilor medicale private. Planurile sunt acum croite pe alte trei nivele.
"Ne aflam intr-un proiect de expansiune inceput in a doua parte a anului trecut, care ia in considerare trei modalitati de crestere: organica, prin achizitii si printr-o fuziune intr-o organizatie internationala mai mare", a spus Catalin Popa, CEO al Euroclinic.
Concurenta de pe piata serviciilor medicale private a devenit mai acerba ca niciodata, in conditiile in care principalii operatori de clinici, vor sa-si asigure pozitiile atat prin investitii de la zero cat si prin achizitii. Pe de alta parte, au fost anuntate de catre competitori planuri pentru noi spitale, insa cu exceptia Life Memorial nu s-a concretizat nimic. Unul dintre operatori, Romar, se gandeste chiar sa transforme cladirea deja construita intruna de birouri.
"Mergem in paralel cu toate cele trei modalitati, deoarece dorim sa ne asiguram ca vom ramane intre primii jucatori din piata spitalelor private. Vedem un viitor destul de agresiv in piata serviciilor medicale in urmatoarea perioada, inclusiv in Capitala. Vor incepe consolidarile si vrem sa fim pregatiti".
La nivelul contractelor corporate si al medicinei muncii, piata Capitalei este concentrata in mainile catorva jucatori, care acum ating pragul critic de crestere, iar extinderea in provincie devine o necesitate.
"In ultimii ani am asistat la o fuga dupa cota de piata, dupa dezvoltari de retele si de servicii. Piata a sustinut si sustine astfel de cresteri organice, dar acum trebuie sa fim atenti la aceasta tendinta de consolidare", a adaugat Catalin Popa.
Iar din punctul de vedere al Euroclinic, cresterea organica a fost si ea trecuta intr-un plan secund.
"Din punctul de vedere al cresterii organice, aveam planificat un buget de investitii de 5 milioane de euro pentru urmatorii trei ani, care insa a fost amanat pentru 2009", a mai spus seful Euroclinic.
Intrarea pe segmentul clinicilor, anuntata inca de la inceputul anului, nu s-a concretizat pana acum, in conditiile exploziei preturilor.
"Am avut discutii de preluare a competitorilor si achizitia ramane o oportunitate. Ne uitam la o exuberanta a preturilor motivata intr-o oarecare masura de piata imobiliara, preturi care in multe dintre cazuri nu se justifica", spune Popa.
Dezvoltarea pietei asigurarilor private de sanatate, nu a fost pana acum prielnica aparitiei si extinderii spitalelor. La nivelul Euroclinic, 29% din pacienti sunr asigurati.
"Este un numar promitator, daca ne uitam la piata asigurarilor medicale din Romania. In Grecia, unde avem un alt spital, numarul de asigurati este in jur de 35-40%", spune Popa.
Euroclinic a terminat anul 2007 cu venituri de 4,6 mil. euro, in linie cu estimarile initiale, si cu peste 20.000 de pacienti unici. Pentru 2008, Euroclinic, care are 70 de paturi si-a bugetat venituri de 6,5 mil. euro si 30.000 de pacienti unici.
In prima jumatate a acestui an, veniturile Euroclinic au crescut cu aproape 50% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Spitalul ar urma sa devina profitabil insa din punct de vedere operational in 2009.
"Profitabilitaea operationala nu este luata in calcul decat la inceputul anului viitor. Domeniul medical este un unul specific, in care specialitatile pe care le ai dicteaza veniturile pe care le poti obtine. Un break-even dupa trei ani este unul care se incadreaza foarte bine pe piata spitalelor private de talia noastra", spune Popa.
Intre timp, "fuziunea intr-un grup mai mare", ar putea aduce primul operator de talie internationala pe piata locala, semnalul ca nivelul de dezvoltare al Romaniei poate sustine functionarea pe termen lung a spitalelor private.

Aparitia Euroclinic, pas cu pas:

2001: ZF publica in premiera intentia grupului financiar pan-european Eureko de a dezvolta un sistem privat de asigurari de sanatate in Romania care sa includa mai multe spitale proprii;

2003: Este primul an in care spitalul " evadeaza" din plantele arhitectilor;

2005: Anul inaugurarii primului mare spital privat de pe piata locala;

2008: Managementul companiei anunta ca este in negocieri pentru "atragerea unui operator privat de talie internationala, o fuziune intr-un grup mai mare";

2009: Ar urma sa fie, conform planurilor, anul in are spitalul incepe sa genere profit operational.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO