Companii

De ce atacă RCS&RDS piaţa de energie

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

27.10.2015, 07:00 7447

Compania de cablu RCS&RDS, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de servicii de televiziune şi internet fix con­trolat de omul de afaceri Zoltan Teszari, susţine că fac­turile la energie ar putea scădea cu până la 10% dacă i s-ar per­mite să realizeze o reţea paralelă de distribuţie a electricităţii.

Proiectele-pilot pe care compania ar vrea însă să le implementeze în municipiul Oradea şi în vecinătatea muni­ci­piului Timişoara se lovesc însă de refuzul Autorităţii Naţio­nale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a permite prestarea acestui serviciu în lipsa apro­bării ope­ratorilor de distribuţie existenţi în acest moment.

Practic, ANRE condiţionează aprobarea licenţei de dis­tri­buţie a energiei către RCS&RDS de acordul Electrica Dis­tribuţie Transilvania Nord, compania care asigură ser­vi­ciul de dis­tribuţie a energiei în Oradea, şi Enel Distribuţie Ba­nat, care distribuie energia în Timişoara. Aceste două firme însă nu au niciun interes de a face loc unui concurent pe teritoriul lor.

WikiZF: Profilul companiei RCS&RDS

Obţinerea licenţei de distribuţie a energiei electrice ar face din RCS&RDS un jucător integrat pe piaţa energiei electrice în contextul în care compania deja are licenţa de furnizare şi are multiple investiţii în proiecte de producere a energiei din surse regenerabile.

„Două companii ale grupului RCS & RDS au în prezent în desfăşurare proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice, a căror implementare va duce la reduceri de preţuri substanţiale pentru consumatori. În luna septembrie 2015 au fost solicitate licenţele necesare pentru două proiecte-pilot situate în municipiul Oradea şi, respectiv, în vecinătatea municipiului Timişoara. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă. Companiile din grupul RCS & RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care contravin legii şi Constituţiei”, spun reprezenţii RCS&RDS.

Sursele citate mai susţin că deschiderea pieţei de distribuţie a energiei ar duce la scăderea facturilor prin încurajarea concurenţei în acest sector.

„Anticipăm că, în măsura în care barierele create de către ANRE sunt ridicate, reducerile de preţ pentru consumatori vor fi substanţiale, întrucât vom oferi un tarif de distribuţie prin intermediul reţelelor noastre de 120 lei/MWh faţă de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari. În actualul context energetic regional şi global, se impune stimularea sau măcar neîmpiedicarea dezvoltării de reţele noi, performante din punct de vedere tehnic, capabile să susţină inclusiv noi aplicaţii de consum”, mai spun reprezentanţii companiei.

În medie, tariful de distribuţie a energiei electrice reprezintă o treime din factura plătită de un consumator casnic, potrivit celor mai recente date disponibile. Ţinând cont de acest lucru, în contextul în care restul componentelor s-ar păstra la acelaşi nivel, tariful pe care RCS&RDS susţine că l-ar putea livra ar putea determina o reducere a facturii finale cu până la 10%, potrivit estimărilor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO