Companii

De ce dau românii 100 de dolari pentru a afla povestea unor „necunoscuţi“?

Autor: Andreea Mioara Neferu

18.10.2010, 23:48 72

Pentru cel de-al doilea an consecutiv, în România s-a organizatconferinţa TEDxBucharest (organizată sub licenţa TED Global), uneveniment care se desfăşoară anual în toată lumea şi care este lamare căutare în rândul celor interesaţi de dezvoltareapersonală.

Dintre cele peste 500 de persoane prezente la conferinţă,aproximativ jumătate au plătit cei 100 de dolari, restulparticipanţilor, care au beneficiat de intrare liberă, fiindapropiaţi ai vorbitorilor, parteneri TED sau reprezentanţi dinpresă. Suma strânsă, de circa 25.000 de dolari, a fost direcţionatăcătre închirierea locului de desfăşurare, echipamentul tehnicfolosit pentru desfă­şurarea conferinţei sau costurile de transportsau cazare ale vorbitorilor.

De ce au ales însă sute de oameni din diferite domenii, de laoameni de afaceri până la tineri implicaţi în activităţi devoluntariat, să sacrifice o zi de vineri pentru a afla poveştileunor oameni care nu apar poate în fiecare zi în presă sau lateleviziune, însă care ascund poveşti de succes? "Este pentru primaoară când particip la evenimentul TEDx, însă consider că este ooportunitate pentru a face networking, pentru a învăţa din ideilealtora şi, de ce nu, pentru a le aplica într-o abordare proprie", aafirmat Irina Negrilă, 20 de ani, una dintre participantele laeveniment. Printre vorbitorii de anul acesta s-au numărat actriţaOana Pellea, prezentatorul TV Cătălin Ştefănescu, inventatoareaIoana Raluca van Staden, maratonistul Andrei Roşu, fostul jurnalistde la The New York Times Eric Weiner, precum şi Magnus Scheving,creatorul serialului pentru copii "Orăşelul Leneş".

Raluca Ioana van Staden, inventatoarea senzorului care detecteazăcancerul în mai puţin de şase minute, a spus că nu a mai participatpână în prezent la aceste conferinţe, însă a acceptat invitaţiapentru că invenţia sa se pliază pe conceptul care stă la bazaacestui eveniment. "Fiind un eveniment destinat publicului larg,este şi o metodă de informare. De asemenea, pentru noi este omodalitate de autoeducaţie, pentru că astfel de conferinţe ne facsă înţelegem de ce trebuie să realizăm lucruri pentru oameni", aspus van Staden. De asemenea, după încheierea conferinţei,"feed­back-ul a fost extrem de bun. Conferinţa a plăcut şi din ceam văzut, foarte mulţi sunt interesaţi de aparatul nostru dedepistare a cancerului. Scopul nostru, până la urmă, a fost să îifacem să înţeleagă ce înseamnă acest aparat", a explicatinventatoarea română. Majoritatea participanţilor la aceastăconferinţă au aflat de evenimentul de la Bucureşti fie după ce auurmărit evenimente TED similare din alte ţări, fie de la cunoştinţecare au participat anul trecut. "Urmăream pe internet conferinţeleTED din alte ţări şi astfel mi-a venit ideea să particip şi laevenimentul de la Bucureşti. Din păcate, anul trecut nu am maireuşit să prind bilet, însă anul acesta am avut mai mult noroc şiconsider că şi-a meritat toţi banii. Conferinţa mi-a plăcut pentrucă am regăsit oameni cu care împărtăşesc aceleaşi idei", a spusRodica Obancea, Asociate Certified Coach în cadrul SuccessCoaching.

Conferinţa TEDx a strâns la un loc vorbitori cu experinţăoratorică, dar şi persoane care au păşit pentru prima dată pe scenăpentru a-şi împărtăşi ideile. "Am fost plăcut surprins că am fostrechemat pe scenă după cele 18 minute de prezentare. Am avutemoţii, însă prin intermediul acestei conferinţe mi-am învins fricade a vorbi în public", a explicat Andrei Roşu, primul românparticipant la maratonul de la Polul Nord şi unul dintre vorbitoriiconferinţei TEDx de săptămâna trecută. De asemenea, el a intrat înCartea Recordurilor ca fiind primul om care a cântat la tobe în celmai nordic punct al globului. "Ce m-a bucurat cel mai mult a fostfaptul că am fost contactat ulterior de presă, de diverşiantreprenori care m-au felicitat, dar şi de reprezentanţii unorlicee care mi-au propus să le prezint şi elevilor povestea mea", amai spus Roşu.

De la Bill Gates la personalităţi din România


TEDxBucharest este un eveniment non-profit, organizat de o echipăde 11 persoane. Conferinţa, ce s-a desfăşurat în limba engleză, afost preluată pe platforma video a evenimentelor TEDx, ce sedesfăşoară în peste 50 de ţări anul acesta. Conferinţa TED adebutat în urmă cu 25 de ani în California, ajungând în momentul defaţă o conferinţă globală ce invită diverse personalităţi să-şiprezinte ideile în 18 minute. Printre vorbitorii TED se numără BillGates, Al Gore, Richard Branson sau Gordon Brown.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO