Companii

De ce lucrează atât de mulţi manageri străini în România? Ce spune Marius Ghenea, preşedintele Fit Distribution

Ghenea, Fit Distribution: În România lucrează atât de mulţi manageri străini şi pentru că în Occident există un surplus din cauza crizei

Autor: Ana Raduta

18.02.2012, 12:14 1605

"Evident, cei care vin pe aceste premise nu sunt, în marea lor majoritate, cei mai buni manageri din Occident, deoarece altfel ar găsi oportunităţi în pieţe mai mari", precizează Ghenea.

El face parte din categoria antreprenorilor români care au preferat să aibă şi un rol executiv în propriul grup de firme, spre deosebire de un număr considerabil de investitori care aleg să aducă manageri din străinătate.

În afară de excesul de manageri din Occident, Ghenea crede totuşi că un al motiv pentru afluxul de străini la conducerea firmelor locale este faptul că, în ciuda problemelor din momentul de faţă, România a devenit o destinaţie din ce în ce mai dezirabilă pentru antreprenori.

"Suntem în Uniunea Europeană, calitatea vieţii, cel puţin pentru expatriaţii cu pachete generoase de compensaţie, este în creştere, sunt mai multe opţiuni acum pentru ei şi familiile lor în România în ceea ce priveşte şcoala copiilor, viaţa culturală şi artistică, mediul social şi condiţile de locuire propriu-zise decăt cu căţiva ani în urmă", spune preşedintele FitDistribution.

El nu crede în rolul mesianic al expaţilor, dar recunoaşte că, undeva, pe parcurs, s-a produs un scurtcircuit care a pecetluit poate definitiv diferenţa de percepţie pe care românii o au despre un alt român în comparaţie cu un străin.

Ghenea crede că o cauză a deciziei de a înlocui în anumite situaţii manageri români cu manageri străini este, din păcate, complexul de inferioritate pe care îl avem faţă de străini.

"Sunt mulţi acţionari români de companii care, pur şi simplu, fără a face o evaluare reală a situaţiei, consideră că un manager străin este mai bun decât unul român.Uneori se merge atât de departe încât se consideră că orice manager străin e mai bun decât cel mai valoros manager român", spune Ghenea.

Potrivit unei statistici realizate de Consulteam pe baza experienţelor avute până acum, reiese că în topul celor mai apreciaţi expaţi sunt managerii nemţi şi austrieci - "se pare că subordonatul român simte nevoia ordinii şi organizării în activităţile zilnice" - după care urmează managerii latini, spanioli şi italieni în special, apreciaţi pentru căldura şi jovialitatea de care dau deseori dovadă în relaţiile cu subordonaţii, dar şi cei francofoni, pentru că sunt mai apropiaţi de spiritul românesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO