Companii

De ce merg bine afacerile francezilor în România: "cultura ne ajută să înţelegem mai rapid unele lucruri"

De ce merg bine afacerile francezilor în România: "cultura ne ajută să înţelegem mai rapid unele lucruri"

Autor: Razvan Muresan

02.10.2011, 21:17 686

Afacerile francezilor pe piaţa românească au trecut cu bine prin criză, iar profitul a fost cuvântul de ordine, fie că vorbim de auto, retail, telecom sau energie. Veştile bune se opresc aici pentru că venirea altor investitori străini se lasă încă aşteptată.

"N-avem niciun ecou legat de vreo problemă a unei companii din Hexagon care să o determine să plece din ţară", spune Bruno Roche, preşedintele Camerei de Comerţ Franceze în România. Asociaţia reuneşte 320 de companii membre, care grupează nume precum Dacia-Renault, Michelin, Orange, BRD - Groupe Société Générale, Cora, Auchan, Carrefour, GDF Suez, Veolia sau Lafarge, şi grupează în total circa 100.000 de angajaţi. "Investitorii francezi se confruntă cu administraţia greoaie, dificultatea de a derula proiecte, lipsa infrastructurii rutiere, dar e rolul comunităţii de afaceri să aibă un dialog pentru a rezolva aceste proiecte", a mai spus Roche, adăugând că speră ca actuala criză economică să fie o şansă pentru autorităţi de a demara marile proiecte de infrastructură.

În viziunea şefului CCIFER, România e o destinaţie pe care o recomandă investitorilor în general şi francezilor în special, dat fiind că este a doua piaţă ca mărime din Europa de Est şi a şaptea din UE, e foarte apropiată cultural de Franţa - "ceea ce ne ajută să înţelegem mai rapid unele lucruri" -, dar şi pentru că are o forţă de muncă bine pregătită şi dornică să înveţe. Roche nu a menţionat vreo investiţie franceză în România în perioada următoare, subliniind că singurele demersuri se află la stadiul de intenţie. Citiţi mai mult despre de ce merg bine afacerile francezilor din România pe www.businessmagazin.ro