Companii

De ce se transformă litoralul românesc în „Militari Residence“? Regulile urbanistice permit construcţia blocurilor şi de 25 de etaje, clienţii vor preţuri mici şi apar noi loturi tot mai aproape de apă

Indicii urbanistici permit construcţiile înalte, iar clienţii vor apartamente cu preţuri accesibile.

Indicii urbanistici permit construcţiile înalte, iar clienţii vor apartamente cu preţuri accesibile.

Autor: Bogdan Alecu

07.08.2022, 08:00 9062

♦ Livrările de locuinţe în Mamaia Nord -Năvodari au crescut de cinci ori în cinci ani şi au ajuns la 3.000 de apartamente finalizate în 2021 faţă de 20-30 pe an în urmă cu 20 de ani ♦ După ce zona aminteşte în unele locuri de cartierele low-cost ale Bucureştiului precum Militari Residence – care aparţine oficial de Chiajna, tot mai mulţi dezvoltatori se uită acum şi la Neptun-Olimp.

Construcţiile de blocuri de 10-15 sau chiar 25 de etaje vor con­tinua pe litoral şi vor lua cu asalt şi zona de sud, din Neptun-Olimp pe măsură ce dezvol­tatorii explică faptul că indicii urba­nistici permit construcţiile înalte, iar clienţii vor apartamente cu preţuri accesibile pentru ca acestea să ofere un randament cât mai mare.

„Cât timp parametrii urbanistici permit, din prisma investitorului, dacă nu ar merge pe varianta de 9-10 etaje atunci costurile cu terenul, cu fundaţia - mai ales când sunt şi parcări subterane, toate aceste costuri s-ar regăsi în apartamentele vândute. Dacă ne raportăm la 10 etaje cu 500 de apartamente sau cinci etaje cu 250 de apartamente, putem avea un preţ dublu al apartamentelor şi cei mai mulţi ar prefera blocuri cu 10 etaje decât un preţ dublu. Discuţia porneşte de la faptul că în România cumpă­rătorul nu este dispus să plătească mai mult sau nu îşi permite “, a explicat Maria Andrei, vicepre­şedintele companiei de consul­tanţă imobiliară SVN România.

Ea a subliniat că sunt şi zone pe litoral unde înălţimea maximă este de 2 până la 5 etaje, dar nu şi Olimp, Năvodari sau Mamaia.

„Sunt proiecte în dezvoltare, sunt circa 600 de unităţi în construcţie şi ne uităm la peste 1.500 de apartamente care ur­mează a fi începute pe finalul acestui an şi din 2023. Încă un aspect raportat la Olimp este că PUGul impune para­metri urbanistici clari şi se va evita astfel dezvoltarea haotică din Năvodari, unde s-au dat auto­rizaţii peste autorizaţii şi unde în 2017 erau proiecte aflate în prima linie la mare, iar peste doi ani au apărut alte proiecte într-o nouă linie la mare“, a spus Maria Andrei.

Pe de altă parte, turiştii se împart în două tabere - sunt cei care apre­ciază noile apartamente deoa­rece le pot în­chi­ria în regim hotelier la un preţ mai mic şi pot beneficia de un spaţiu mai mare – ele­ment important în cazul fami­liilor cu copii, dar şi cei care explică faptul că staţiunea se transformă într-un cartier-dormitor.

„Noile blocuri sunt făcute fără nicio regulă de urbanism. Te simţi ca într-un cartier de blocuri din Călăraşi cu labirinturi formate din străduţe şi fără trotuare. Ajungi să te simţi ca în Militari Residence din cauza blocurilor înalte“, explică Sorin, un turist care a mers recent în zona Mamaia Nord.

Pe de altă parte, sunt turişi care explică avantajele noilor construcţii: „Este mai ieftin ca la hotel şi în plus, ai la dispoziţie o bucătărie, element util când ai un copil mic“.

În cazul hotelierilor, cei care conduc unităţi mai mici explică faptul că nu resimt o concurenţă din partea apartamentelor închiriate, în condiţiile în care sunt categorii diferite de turişti care apelează la astfel de soluţii.

„Vorbim de o clientelă aparte - cei care vine de 1-2 ori la mare pe sezon vin la hotel deoarece vor şi servicii. La noi vin inclusiv oameni care deţin şi un apartament aici deoarece vor avantajele unui hotel iar în general clădirile de apartamente nu oferă servicii de curăţenie, acces la plajă sau restaurant“, a declarat pentru ZF Răzvan Dobre, directorul general al hotelului. Anterior, el a fost director de vânzări la hotelul de cinci stele Vega din Mamaia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO