Companii

De ce sunt atat de mari pierderile TAROM

De ce sunt atat de mari pierderile TAROM

Autor: Razvan Muresan

11.07.2011, 20:16 1328

TAROM a acumulat in ultimii doi ani pierderi de peste 130 demilioane de euro, desi a transportat mai multi pasageri si a avutvenituri in crestere. Pana la urma, care a fost problematransportatorului national?

Anul trecut parea unul optimist pentru TAROM: veniturilecompaniei au urcat cu 15% si au ajuns la 306 milioane de euro;numarul pasagerilor transportati a urcat cu 23,6%, pana la 2,19milioane de pasageri; cota de piata a ajuns la 22,4%, fata de 19,7%in 2009; gradul de incarcare a ajuns la 62%, cu sase puncteprocentuale mai mult decat in 2009, luna august 2010 fiind cea maibuna luna din ultimul deceniu din punctul de vedere al numarului depasageri transportati.

Cifrele ar arata chiar bine pentru ultimul an de mandat alRuxandrei Brutaru, care a condus compania in ultimii doi ani, inprima parte a crizei care a bulversat toata industria de aviatie sinu numai. Indicatorii pozitivi de pe bilant sunt insa pusi in umbrade o singura cifra, cea care indica pierderile companiei: pentruanul 2010 pierderea a fost de 79,97 milioane de euro, in cresterecu 41,6% fata de anul precedent, cand operatorul aerian de stat araportat un rezultat negativ de 234 de milioane de lei.

In 2010 TAROM a pierdut in fiecare zi 200.000 de euro, iarcompania pune minusul - ajuns la peste o treime din cifra deafaceri - pe seama unei strategii de preturi scazute. "Veniturileprognozate nu s-au realizat din cauza mentinerii unui nivel scazutla tarife, pe care a trebuit sa le adaptam la posibilitatea decumparare a pasagerilor", spunea, odata cu anuntarea intarziata arezultatelor financiare, Gabriela Bordea, proaspat numita infunctia de director general. Citiţi mai mult desprepierderile Tarom pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO