Companii

De ce vin străinii să cumpere teren agricol în România?

De ce vin străinii să cumpere teren agricol în România?

Autor: Gabriel Razi

01.05.2012, 18:33 7932

Preţurile mari pentru terenul agricol şi birocraţia reprezintă "motorul" ce stă în spatele exodului de fermieri din Occident către România, scrie Le Monde.

Publicaţia franceză notează că Maxime Laurent, un absolvent francez al unei facultăţi de agricultură, a decis să după terminarea studiilor să încarce mai multe camioane cu utilaje agricole şi să plece în România pentru a-şi încerca norocul în agricultură. El s-a stabilit la Măceşu de Sus, o localitate din judeţul Dolj la 10 kilometri de Dunăre. Francezul a ales să vină în România după ce părinţii săi nu au reuşit să îşi extindă ferma de 300 de hectare pe care o aveau în Franţa ca urmare a piedicilor birocratice impuse de autorităţile franceze.

"Acolo nu poţi nici măcar să cumperi ferma vecinului tău. Nu a fost altă opţiune decât aceea de a renunţa şi de a merge în altă parte", spune el.

Jurnaliştii de la Le Monde mai notează că prezenţa francezului în agricultura românească nu este suprinzătoare în condiţiile în care cele 14 milioane de hectare de teren agricol de pe piaţa locală reprezintă un adevărat El Dorado pentru fermierii din Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Germania sau Italia.

Valul de investitori sosiţi în ultimii cinci ani în agricultura românească este vizibil şi în statisticile oficiale în condiţiile în care datele arată că investitorii au reuşit să achiziţioneze aproximativ 700.000 de hectare de teren, adică 8,3% din totalul suprafeţelor arabile.

Familia Laurent a investit în agricultură la Măceşu de Sus pentru că terenul se află în apropierea Dunării. În acelaşi timp Maxime Laurent este încântat de şansa primită odată cu achiziţiile făcute în România.

"La 19 ani m-am trezit la conducerea unei ferme de 1.4000 de hectare. Pentru a reuşi ca în România aveam nevoie de mai multe generaţii în Franţa".

În Dolj familia Laurent produce grâu, orz, floarea soarelui şi rapiţă. Investitorii francezi au şi patru angajaţi care operează patru tractoare şi două combine. Mai mult investitorii au ridicat şi două silozuri cu o capacitate de câte 2.000 de tone fiecare. Maxime Laurent plănuieşte să îşi majoreze capacitatea de stocare a silozurilor la 7.000 de tone.

Le Monde subliniază că preţurile pentru terenurile agricole din România sunt de aproximativ 2.000 de euro/hectar, mult mai mici decât cele din vestul Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO