Companii

De la miliarde din petrol la milioane în antreprenoriat: în ce investeşte fostul adjunct al Rompetrol?

De la miliarde din petrol la milioane în antreprenoriat: în ce investeşte fostul adjunct al Rompetrol?
21.06.2010, 19:17 270

Sturza a părăsit grupul Rompetrol, o afacere de 7 miliarde dedolari cu peste 9.000 de angajaţi, în septembrie anul trecut,anunţând la scurt timp că vrea să aloce 30 de milioane de euro dinbanii proprii într-un fond de investiţii concentrat numai pe piaţalocală numit Greenlight Invest. Trecerea de la cifre atât de marila unele mai modeste a fost destul de grea, după cum spune chiarSturza.

"Laînceput am fost stresat. Nu înţelegeam unde mai este virgula lasume. Mi se părea că lipseşte ceva, multe zerouri, dar până laurmă, indiferent dacă este vorba de o afacere mică sau mare,profitul este cel care contează. Eu nu am fost niciodată angajat,nici la Rompetrol, dar dacă mi s-ar propune, m-aş gândi", spuneSturza.

Deşicând şi-a lansat fondul de investiţii în România, Sturza credea căshoppingul adevărat va începe la începutul acestui an, băncilefiind obligate să iasă pe piaţă cu o serie de active preluate de laclienţi care nu-şi mai puteau plăti ratele, realitatea din piaţăl-a contrazis. Astfel, singura oportunitate de achiziţie a fostcreată de fondurile de investiţii care au decis să-şi închidăexpunerea pe România şi deci să vândă anumite active.

"Ampierdut mult timp la startul afacerilor, pentru că ne bazam pebănci şi pe disponibilitatea acestora de a scoate la vânzareproiectele aflate în reorganizare. Din păcate, băncile sunt foartereticente. Băncile din România au o problemă foarte mare, pentru căportofoliul lor de credite compromise este mult mai extins decâtceea ce lasă să se vadă. Sfatul meu este să tragă aer în piept,să-şi cureţe bilanţurile şi să nu-şi mai mute problemele în SPV-uri(Special Purpose Vehicle - vehicule utilizate de anumite companiipentru a se izola de un anumit risc financiar) în Olanda. Băncilenu sunt un partener pentru fondurile de investiţii, pentru că nuvor să deschidă cutia Pandorei cu credite compromise", spuneSturza, care a fost şi prim-ministru în Republica Moldova.

Potrivit acestuia,din cele 30 de milioane de euro pe care le avea puse la bătaiepentru piaţa locală nu a reuşit să facă achiziţii decât de 10milioane de euro.

"Până acum aminvestit mai puţin de 10 milioane de euro. Intenţia noastrăiniţială era aceea de a testa piaţa cu cel puţin 30 de milioane deeuro. A fost o strategie greşită pentru că aveam iluzia că vaîncepe curăţenia în ceea ce priveşte băncile."

Un elefant de 1,2mil. euro

Prima afacere carea fost anunţată de Greenlight Invest este librăria onlinewww.elefant.ro în care investiţiile s-au ridicat până acum la 1,2milioane de euro, bani care vor fi recuperaţi în circa 4 ani dezile, moment în care proiectul ar fi numai bun de vânzare.

"Este un domeniu încare se poate creşte. Am susţinut financiar edituri şi am făcutbani din cărţi pentru copii, enciclopedii sau oferte de genulcartea şi ziarul. Toate au mers. În Ungaria, de exemplu, este opiaţă de carte de 240 de milioane de euro, din care 6-7 milioane deeuro reprezintă piaţa de carte online. În România există foartepuţine statistici pe această temă. Oricum este o piaţă care vacreşte şi unde este loc mai ales ţinând cont de faptul că mariijucători sunt acum în incapacitate de plată. Această situaţie nu afost generată de faptul că nu se vând cărţi, ci de faptul că s-auextins mult prea mult dincolo de carte", crede Sturza.

Pentru livrareacărţilor la domiciliu, compania va lucra cu firme precum PoştaRomână sau cu cei de la Fan Curier.

"Investiţia de 1,2milioane de euro înseamnă şi banii pentru depozitele din Bucureştiunde ţinem circa 60.000 de cărţi, sisteme de preluare a datelor deintrare şi ieşire, plata pentru servicii de curierat care suntacoperite de companii precum Fan Curier sau Poşta Română. Numaisoftul reprezintă 10% din investiţie. Acum, fără partea tehnicălucrează 10 oameni, dar vor fi mai mulţi."

Ideea Elefant avenit atât din experienţele anterioare, cât şi din experienţa depărinte, iar numele a fost ales pentru că trebuia să fie ceva mare."Doar nu era să-i spun potârnichea", spune zâmbind Sturza.

"Caşi părinte, eu, de exemplu, am avut coşmaruri când venea vorba decumpărat manuale la fiecare început de an. Fiecare profesor cereaun manual şi de obicei cărţile se găseau în librării din părţidiametral opuse ale oraşului", spune Sturza.

Omulde afaceri spune că va atinge pragul de rentabilitate în şase luni."Ajungem la pragul de rentabilitate cam în şase luni de zile şicred că în patru ani deja putem vorbi despre un proiect ajuns lamaturitate când va veni decizia de vânzare. Suntem un fond deinvestiţii până la urmă."

De la cărţi laalimente şi textile

Dincolo de librăriaonline, Sturza mai are nişte planuri pentru piaţa locală.

"Avem deja proiectepreluate sau care se află în faza de due dilligence. Ne intereseazăindustria alimentară, textile, retailul cu produse alimentare şipartea de logistică", spune Sturza, care a mai precizat că douăinvestiţii sunt aproape de preluare, iar 3-4 se află în faza dedue-dilligence.

Planurile merg însămai departe, pentru că fostul director general adjunct al Rompetrolvrea să ia firme din Europa de Vest, care au diferite centre deproducţie, şi să le relocheze în România, unde este mai ieftin.

"Strategia noastrăeste aceea de a identifica companii mici şi medii care deţintehnologii avansate şi care sunt de vânzare. Ideea este ca prinpreluarea acestor companii să aibă loc transferul de producţie înRomânia, costurile de aici fiind mai mici. Deja avem 3-4 companiicare sunt interesate de oferta noastră şi unde suntem interesaţifie de preluarea unor pachete majoritare, fie de achiziţia unorpachete minoritare, dar care să ne ofere anumite drepturi înprocesul decizional", spune Sturza.

Lasfârşit, aceste companii ar trebui să fie reunite sub un managementcomun şi să-şi desfăşoare activitatea pe o platformă industrialăcomună.

"Eusunt industriaş ca mentalitate, iar ceea ce pot vedea la noi estecă lipseşte ţesătura de IMM-uri care pot susţine industria. Căutămo platformă industrială unde să atragem mai multe companii pe careulterior să le reunim într-un management comun. Ideea este de atransfera pe această platformă mai multe unităţi de producţie dincompanii pe care le vom cumpăra. Mă aştept să avem circa 10 astfelde fabrici care vor necesita investiţii de circa 5-6 milioane deeuro fiecare. În prima etapă vom avea 2 fabrici."

Sturza spune că nueste interesat de investiţii într-un domeniu mai apropiat deexperienţa sa, cum este petrolul sau energia, pentru că acest tipde proiecte necesită investiţii foarte mari, iar banii scoşi nusunt chiar atât de frumoşi precum se crede.

Sunt optimistpentru că mai rău nu se poate

Sturza îşi menţinetotuşi opinia potrivit căreia acum este momentul pentru a faceinvestiţii, pentru că lucrurile nu pot merge mai rău de atât şieconomia va începe să crească.

"Sunt extrem deoptimist în ceea ce priveşte evoluţia economică, pentru că mai josde atât nu se poate. Acum însă este momentul pentru investiţii.Investiţi, asta le zic tuturor. Problema este că guvernanţii s-aufocusat pe tăierea aritmetică a salariilor şi pensiilor şi nu perestructurarea cheltuielilor. Ar fi fost mai greu, aşa doar au luatcea mai brutală măsură. Oricum s-au chinuit destul de mult cadintr-o economie care mergea să ajungă s-o tăvălească aşa", spuneSturza.

Deşianul trecut se vorbea de relansarea economică din a doua jumătate alui 2010, măsurile de austeritate impuse de Guvern care a decistăierea pensiilor şi a salariilor vor duce inevitabil la scădereaconsumului. Deşi autorităţile locale au precizat că au luat aceastădecizie pentru a nu fi obligaţi la creşterea TVA-ului şi a coteiunice, mediul de afaceri nu exclude aplicarea acestui scenariu înciuda reducerilor salariale din sectorul bugetar şi a pensiilor.

Ce spune Ion Sturzadespre:

  • Oportunităţi deachiziţii: Multe proiecte finanţate de fonduri private deinvestiţii sunt de vânzare pentru că aceste fonduri sunt interesatesă-şi închidă poziţiile în România.
  • Energie verde vs.energie convenţională: Nu am iluzia energiei alternative, pentru căaceasta nu se va putea bate cu energia convenţională.
  • Evoluţie economică:Sunt extrem de optimist în ceea ce priveşte evoluţia economică,pentru că mai jos de atât nu se poate. Acum însă este momentulpentru investiţii. Investiţi, asta le zic tuturor!
  • Interes de afaceri:Ne interesează industria alimentară, textile, retailul cu produsealimentare şi partea de logistică.
  • Oportunităţi debusiness: Eu sunt industriaş ca mentalitate, iar ceea ce pot vedeala noi este că lipseşte ţesătura de IMM-uri care pot susţineindustria.
  • Sistemul bancar:Băncile nu sunt un partener pentru fondurile de investiţii, pentrucă nu vor să deschidă cutia Pandorei cu credite compromise.

Cine este IonSturza

  • În mai 1998 estenumit în funcţia de viceprim-ministru al economiei şi reformelor încadrul Guvernului Republicii Moldova după care este numit înfebruarie 1999 în funcţia de premier. Mandatul său va fi unulextrem de scurt şi durează până în luna decembrie a aceluiaşi an.
  • Intră în structuragrupului petrolier Rompetrol în 2002, când preia conducereafilialei din Moldova.
  • Din 2005 preiapostul de vicepreşedinte pentru dezvoltare al grupului pentru Rusiaşi Comunitatea Statelor Independente.
  • Din aprilie 2006este ales ca membru al Consiliului de Administraţie al grupuluiRompetrol.
  • Din funcţia dedirector general adjunct al Rompetrol joacă un rol esenţial învânzarea grupului către kazahii de la KazMunaiGaz.
  • A declarat că esteşi va fi un partener bun de afaceri al lui Dinu Patriciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO