Companii

De unde ar putea veni următoarea criză? „Unele fonduri de private equity vor pica de sus şi nicio bancă centrală nu va interveni să le ajute. Ce fac unele fonduri seamănă cu o schemă Ponzi“

Pe plan local sunt active doar 10-15 fonduri de private equity, cele mai multe locale sau maxim regionale, România fiind o piaţă prea mică pentru a fi pusă pe harta marilor nume.

Pe plan local sunt active doar 10-15 fonduri de private equity, cele mai multe locale sau maxim regionale, România fiind o piaţă prea mică pentru a fi pusă pe harta marilor nume.

Autor: Cristina Roşca

06.06.2022, 16:00 1689

Mai multe articole din presa străină aduc în prim-plan activitatea fondurilor de private equity care, mai ales în ultimii ani, marcaţi de bani mulţi şi ieftini, au fost foarte active în a face achiziţii.

Într-un articol intitulat „De unde ar putea venit următoarea criză economică“, editorialistul de la Financial Times John Dizard scria recent că „fondurile de private equity au devenit un grup de oligarhi care se autoguvernează“. Acest text a fost ultimul semnat de jurnalistul care a scris timp de 21 de ani pentru Financial Times, înainte de a se retrage din companie.

„Ne îndreptăm către o nouă recesiune şi cred că excesele vremurilor noastre pot fi soluţionate doar cu o nouă prăbuşire dramatică a unui nume mare (cum a fost cea a Enron în anii 2000 – n. red.). Nu va fi cazul băncilor de data asta (ca în 2008-2009 – n. red.), cel puţin nu al marilor bănci americane. Cred că eşecul va fi al fondurilor de private equity, împovărate de probleme ascunse, pe care nicio bancă centrală nu va interveni să le salveze“, scria pe 14 mai 2022 John Dizard. El estima că mai multe fonduri, care au făcut achiziţii pe bandă rulantă, vor pica de sus pentru că multe preluări au fost realizate doar de dragul de aduna active, fără a optimiza portofolii sau activităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO