Companii

Decizia privind insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara, amânată pentru azi

Decizia privind insolvenţa Complexului Energetic...

Autor: Roxana Petrescu

07.01.2016, 00:04 200

Sentinţa privind cererea de intrare în insolvenţă depusă de Complexul Energetic Hunedoara la Tribunalul Hunedoara a fost amânată pentru dimineaţa acestei zile, după cum reiese din datele publicate pe site-ul instituţiei. Sentinţa era aşteptată în cursul zilei de ieri, dar instanţa a decis amânarea cu o zi a luării unei decizii.

Complexul Ener­getic Hune­doara a luat fiinţă printr-o hotărâre de guvern din 2011 şi include minele viabile din fosta Companie Naţio­nală a Huilei şi termocentralele Deva şi Paroşeni. Compania are aproape 6.700 de angajaţi, în 2014 a avut un business de 670,9 milioane de lei şi pierderi de 352 de milioane de lei. Complexul Energetic Hunedoara a fost format concomitent cu Complexul Energetic Oltenia, fiind practic rămăşiţele marelui plan de reorganizare a sistemului ener­getic prin formarea a două companii care să includă un mix de producţie. Compania are în acest moment datorii totale de 1,2 mi­liarde de lei, iar potrivit conducerii companiei în primele 11 luni ale anului trecut firma a înregistrat pierderi de 320 de mi­lioane de lei, intrarea în insolvenţă fiind singura modalitate prin care firma ar putea continua să func­ţioneze.

Deşi Complexul Ener­getic Hunedoara are o pondere mai mică de 5% în peisajul de producţie de energie din Ro­mânia, compania are o importanţă vitală pentru echilibrarea siste­mului energetic. Mai mult, este sin-gura entitate care mai transformă în energie huila din Valea Jiului sus­ţinând alte 20.000 de locuri de muncă, dincolo de cei 6.700 de angajaţi proprii.

Potrivit informaţiilor dis­ponibile, cel mai pro­babil după intrarea în insolvenţă admi­nistratorul judiciar al Com­plexului Energetic Hune­doara va fi Euro Insol, compania controlată de avocatul Remus Borza. Tot Borza este omul care gestionează insolvenţa Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO