Companii

Deloitte Best Managed Companies 2025. Companiile antreprenoriale nu au constrângerile companiilor multinaţionale şi se pot transforma mai uşor

Alexandru Reff, country managing partner, Deloitte România

Alexandru Reff, country managing partner, Deloitte România

Autor: Valeriu Dănilă , Răzvan Botea

14.02.2025, 00:07 190

♦ Deloitte România a certificat 20 de companii antreprenoriale româneşti în programul Best Managed Companies

♦ Dintre acestea, şase au primit certificarea pentru prima dată în 2025, iar 14 companii antreprenoriale au fost recertificate.

Companiile antreprenoriale, spre deosebire de companiile multinaţionale, sunt mai dina­mice şi se transformă mai mult, a spus Alexandru Reff, coun­try managing partner la Deloitte România şi Moldova, la Gala Deloitte Best Managed Companies 2025.

Este vorba de con­strân­gerile pe care o companie multina­ţională, cu strategie de dezvoltare globală, le are, iar o companie antreprenorială nu le are şi are mai mult spaţiu pentru transformare.

„Com­paniile antreprenoriale sunt companii cu mize foarte importante. Sunt companii care au dinamici foarte acce­lerate, se transformă mai mult, în care proprietarii sunt implicaţi în afaceri.  Stra­tegiile lor sunt formulate în plan local, ele nu acţionează în parametrii, unor con­strângători, ai unei strategii globale. Trec prin evenimente foarte importante, culmi­nând cu vânzarea afacerii sau transferului către o nouă generaţie de antreprenori“, a spus el la conferinţa organizată în parteneriat cu ZF.

Deloitte România a certificat 20 de com­paniii antreprenoriale româneşti cu distincţia „Best Managed Companies 2025“, dintre care şase au fost certificate pentru prima dată în acest an.

„Acest program operează în România de trei ani, iar la nivel global de peste 30 de ani şi oferă antreprenoriatului din toată lu­mea nişte obiective legate de bunele practici în materia conducerii afacerilor. Programul continuă să crească şi să se dezvolte. Şi când spun să crească, nu mă refer doar la faptul că se adaugă parteneri noi în program sau firme noi participante, ci şi la faptul că mulţi, aşa cum veţi vedea, dintre cei care au participat la ediţiile anterioare, au revenit“, a spus Andrei Burz-Pînzaru, partener, Deloitte, şi liderul programului Deloitte Private în România.

 

Alexandru Reff, country managing partner, Deloitte România:

♦ Deloitte este un furnizor de servicii de infrastructură intangibilă; furnizăm expertiză, încredere şi conectare lumii afacerilor. În această calitate, contribuim eficace în viaţa companiilor antreprenoriale, care, de foarte multe ori, au mai mare nevoie de competenţele noastre multiple şi de modul în care conectăm lumi între ele şi aducem viziuni şi contribuţii diferite. De multe ori, companiile antreprenoriale nu-şi permit structurile interne speciale care există în societăţile multinaţionale. Sunt companii pentru care mizele sunt foarte importante, cu proprietari implicaţi direct în afaceri, şi companii care au dinamici foarte accelerate. Strategiile lor sunt formulate în plan local, nu acţionează în parametrii, uneori restrângători, ai unei strategii globale.

♦ Suntem o structură internaţională care este dedicată, în bună măsură, deservirii celor mai mari actori economici ai planetei şi, de multe ori, în acest mod suntem şi percepuţi. În anumite segmente ale business-ului poate exista o reţinere de a apela la competenţele şi asistenţa noastră. În realitate, avem un impact foarte mare în segmentul antreprenorial. Suntem animaţi de o simţire profund antreprenorială, deşi facem parte dintr-o reţea globală cu toate atributele. Suntem un parteneriat, nu suntem o corporaţie. Suntem deţinuţi de cei care sunt implicaţi în business, sau mai bine spus, deţinătorii sunt direct implicaţi în business. Partenerii sunt investiţi personal în ceea ce fac, este munca vieţii noastre. Suntem investiţi cu munca şi energia noastră.

♦ Avem sentimentul unei responsabilităţi foarte personale pentru clienţii noştri, colegii noştri, societate, de stewardship, care ne aduce foarte aproape de spiritul antreprenorial. Avem un impact prin ceea ce reprezentăm noi în lumea afacerilor. Deloitte este un furnizor de servicii de infrastructură intangibilă; furnizăm expertiză, încredere şi conectare lumii afacerilor.

♦ Antreprenorii trec prin multe evenimente în cariera lor, culminând cu vânzarea afacerii sau cu transferul către o nouă generaţie, deci există o serie întreagă de momente de foarte mare impact, iar noi aducem aceste contribuţii atât în companii antreprenoriale foarte mari, cât şi în companii mai tinere, chiar start-up-uri, în companii inovatoare. De multe ori, complexitatea e la fel de mare ca în companiile unde miza financiară a afacerii e ridicată.

 

Andrei Burz-Pînzaru, partener, Deloitte, şi liderul programului Deloitte Private în România:

♦ Acest program operează în România de trei ani, iar la nivel global de peste 30 de ani şi oferă antreprenoriatului din toată lumea nişte obiective legate de bunele practici în materia conducerii afacerilor. Programul continuă să crească şi să se dezvolte. Şi când spun să crească, nu mă refer doar la faptul că se adaugă parteneri noi în program sau firme noi participante, ci şi la faptul că mulţi, aşa cum veţi vedea, dintre cei care au participat la ediţiile anterioare, au revenit. Unii au revenit, nu luaseră certificarea în ediţiile precedente, au luat-o acum, dar foarte multe cazuri de societăţi care au ales să vină la recertificare.

♦ Nu ierarhizăm participanţii la program unul faţă de celălalt. E mai degrabă un exerciţiu, o facilitare de către noi a unui exerciţiu bine structurat de introspecţie, de autoanaliză, a modului în care firmele sunt organizate, raportate la un standard obiectiv, structurat, inspirat din bune practici internaţionale şi organizat în patru piloni.

♦ La această ediţie am avut peste 100 de companii antreprenoriale, 30 de firme au intrat în faza atelierului de lucru şi a workshop-urilor, dintre acestea şase au primit certificarea Best managed Companies, iar alte 14, participante la prima sau a doua ediţie au fost recertificate. În total aceste 30 de companii au o cifră de afaceri cumulată de peste 3,5 mld. de euro şi peste 9.200 de angajaţi. Desfăşurarea de forţe necesară pentru derularea workshopurilor a fost şi în acest an impresionantă, cu peste 100 de reprezentanţi ai companiilor care au participat, 41 de facilitatori din Deloitte, Banca Transilvania, Black Sea Trade and Development Bank, şi care au petrecut sute de ore în workshop-uri şi interviuri. Vorbim de interviurile din faza de recertificare.

 

Cristian Nacu, senior country officer, International Finance Corporation:

♦ Sectorul IT a ajuns să producă mai mult decât agricultura, în ceea ce priveşte contribuţia la PIB. Trebuie să folosim resursele puternice pe care companiile de IT din România le oferă. Trebuie mai mult curaj în acest domeniu.

♦ Toată lumea spune că economia românească se dezvoltă exportând resurse sau lucruri simple. O analiză recentă arată că suntem pe locul 20, faţă de acum 20 de ani când eram sub locul 40. Aceasta este economia românească, o economie care creşte foarte repede, dar nu creşte doar exploatând resursele, creşte într-un mod sofisticat, competitiv.

♦ Totuşi mai avem multe lucruri de făcut, există multe statistici care ne situează pe ultimele locuri în privinţa inovaţiei, a digitalizării, a utilizării inteligenţei artificiale.

♦ Avem cei mai puţini absolvenţi de studii superioare din Europa ca şi procent din populaţie, ceea ce este surprinzător, dar, în acelaşi timp, se leagă de ceea ce vorbeam, inovaţie şi digitalizare.

♦ Una dintre cele mai mari neîmpliniri ale acestor ani a fost legată de incapacitatea de a crea instituţii puternice care să funcţioneze.

 

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României:

♦ Povestea economică a României, cel puţin în ultimii 20 de ani, a fost fantastică. În ultimii 20 de ani a numărul de kilometri de autostradă crescut de 10 ori, de la 113 la 1212 kilometri. PIB-ul nominal a crescut de 6 ori. PIB-ul pe capita de 7 ori. Salariul mediu era 140 de euro acum 20 de ani, e peste 1.000 de euro. Exporturile, soldul investiţiilor străine directe, deci multinaţionale, de la 9 miliarde la 118 miliarde. O poveste foarte bună, 20 de ani de progres, poveste care are la bază foarte multe poveşti de succes individuale, companii private, companii care merg bine, companii care ajung să-şi exporte modelul de business şi afară.

♦ La capitolul inovaţie, România nu prea excelează, cel puţin în statistici. Am ţinut recent o prezentare despre inteligenţa artificială, suntem ultimii. Există această glumiţă: americanii sunt primii la IT, China la producţie, iar Europa la reglementări. Poate şi de aici vine această idee că inovarea în Europa este mai lentă, trebuie să venim cu lucruri noi, cu idei provocatoare.

♦ Trebuie să privin lururile atât la nivelul ierbii cât şi la nivel macro. Povestea României este una de succes. E păcat că percepţia este, de multe ori, că lucrurile stau altfel. Percepţia că suntem colonie şi toate cele. Nu e aşa, cifrele arată foarte bine.

 

Dorel Paraschiv, prorector, Academia de Studii Economice:

♦ Procesul de tranziţie este unul extrem de complicat, pentru că odată cu schimbarea fondatorului se schimbă şi cultura organizaţională, se schimbă şi viziunea organizaţiei. Am avea nevoie de măcar două sau trei generaţii pentru a putea realiza o analiză de business continuity pe sectorul antreprenorial.

♦ Internaţionalizarea businessului, atacarea unor piaţe din jur, a unor piaţe emergente, ne poate asigura o continuitate în business şi o dezvoltare pe viitor, astfel încât să reuşim pe termen lung să punem bazele unei companii profitabile. Suntem încă la început, procesul este ongoing, este un proces de învăţare, trebuie să avem răbdare şi vom avea evoluţii favorabile în timp.

♦ Noi venim după un anumit tip de cultură care nu a încurajat antreprenoriatul, evident că nu ne putem cumpara încă cu Silicon Valley, San Francisco sau nici cu anumite oraşe sau ţări din Europa. Aici intervine şi rolul nostru de universitate şi cred că este foarte bine ca împreună să contribuim la dezvoltarea unei astfel de culturi antreprenoriale.

 

Serhat Koksal, preşedinte, Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB):

♦ Când vine vorba despre România aş vrea să vorbesc despre punctele forte. Antreprenorii români şi businessurile româneşti aduc o perspectivă unică în mediul economic regional. Astfel, antreprenorii sunt foarte tineri, câteodată şi sub 25 de ani, lucru care aduce entuziasm şi adaptabilitate mediului de business. Foarte mulţi dintre aceştia au educaţie universitară şi urmează această tendinţă către digitalizare.

♦ Am văzut că economia regiunii este rezistentă şocurilor, fiind chiar foarte rezilientă. Cu toate că avem un război în desfăşurare în Ucraina, dacă te uiţi pe cifre vei vedea că economia la Marea Neagră merge bine. Sper ca acest război să se încheie cât mai repede şi vom vedea că regiunea va continua să se dezvolte.

♦ Piaţa muncii din România va deveni un punct de creştere al competitivităţii, datorită îmbunătăţilor din şcoli, a expertizei tehnice şi a sănătăţii forţei de muncă. Mediul de business din România este ghidat de încredere şi de relaţii puternice.

♦ O dată cu creşterea nivelului de educaţie şi comptetenţă, România devine un centru al creşterii sustenabile. Cu o poziţie geografică excelentă, ţara este şi un hub logistic vital, oferind avantaje competitive importante companiilor active aici.

 

Tiberiu Moisă, director general adjunct MidCorporate & IMM, Banca Transilvania (BT):

♦ Suntem o ţară relevantă ca dimensiune şi populaţie în această parte a Europei. Avem foarte multe atuuri, avem multe lucruri de făcut, avem foarte multe lucruri lucruri de de construit în continuare, de la infrastructura rutieră sau infrastructura feroviară până la industrii întregi strategice pentru România. Optimismul nostru nu este un optimism în orb. Şi noi suntem conştienţi pe ce lume trăim şi ne uităm cu atenţie la fiecare pas pe care îl facem, însă nu credem că vom avea răspunsuri la toate incertiturile de care vorbim astăzi.

♦ Apropo de optimism, mai cred un lucru: Atunci când există o percepţie slabă asupra aparatului public şi a finanţelor publice, mediul de business poate ajuta să proiecte mai multă robusteţe şi încredere în viitor, echilibrând această percepţie. Noi, ca mediu privat, putem să proiectăm o imagine, conştienţi de atuurile ţării noastre.

♦ Pentru mine anul 2024, a fost plin de business. În ciuda provocărilor de tot felul, am văzut foarte mulţi antreprenori, foarte multe businessuri care au evoluat, care au crescut. Eu cel puţin am avut o agendă extrem de încărcată, mi se părea câteodată că nu se mai termină. A fost un an grozav pentru business, cu foarte multe tranzacţii, am fost un etalon în regiune în privinţa numărului sau volumului de tranzacţii de tip M&A.

 

Victoria Zinchuk, director România, Banca Europeană de Dezvoltare şi Reconstrucţie (BERD):

♦ Când vorbim despre strategie, despre oameni, ne referim la inovaţie. A schimbat înovaţia faţa României în ultimul an? Nu. Datele despre România arată că doar 10% dintre companii folosesc practici inovatoare, faţă de 20% în Ungaria şi Letonia, în timp ce media europeană este de 55%.

♦ Este vremea ca firmele şi antreprenorii să-şi reevalueze punctele tari şi să înceapă să caute oportunităţi, să formeze parteneriate strategice şi să vadă daca practicile din trecut vor mai funcţiona şi în viitor. Asta este marea provocare pe care o văd. Nu ne putem permite să ne relaxăm şi să ne bucurăm de status quo deoarece lumea din jurul nostru se schimbă mult mai repede decât am vrea noi să credem. Nu ar trebui să fim pesimişti, România are mult potenţial.

♦ Mi-aş fi dorit ca firmele româneşti să fie mai active pe subiectul reconstrucţiei Ucrainei, deoarece la acest moment nu există nici o companie care să fi explorat această posibilitate. Dacă nu profităm de această oportunitate ea se va duce către Vest.

♦ Există mai mult optimism cu privire la România acum decât în primele zile de război. Totuşi provocările rămân aceleaşi. Nu multe s-au schimbat în modul în care sunt conduse companiile.

 

Şase companii antreprenoriale din România au primit certificarea Deloitte Best Managed companies 2025. Din ediţiile anterioare au fost recertificate 14 companii

♦ 20 de companii antreprenoriale româneşti, cu o cifră de afaceri cumulată de 2,7 miliarde de euro în 2023 şi un total de 9.204 angajaţi, au primit certificarea Deloitte „Best Managed Companies“ pentru performanţa managerială analizată prin raportare la bunele practici internaţionale, la finalul celei de-a treia ediţii a programului Best Managed Companies România.

♦ Peste 100 de companii au participat la program, iar dintre acestea şase au fost certificate, iar alte 14 companii, certificate la ediţiile anterioare, au fost recertificate.

♦ Certificările au fost decernate în cadrul Galei Deloitte Best Managed Companies România, Ediţia a III-a, organizate miercuri, 12 februarie, de către Deloitte cu sprijinul media al Ziarului Financiar. Numele companiilor certificate au fost anunţate de facilitatorii atelierelor de lucru, Deloitte şi Banca Transilvania.

♦ În această ediţie şase companii au obţinut certificarea din partea unui juriu independent compus din: Radu Hanga, preşedinte, BVB; Victoria Zinchuk, director pentru România, EBRD; Cristian Popa, membru CA al BNR, Cristian Nacu, senior country officer, International Finance Corporation; Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE).

♦ Au fost eligibile companiile cu o cifră de afaceri de 25 de milioane de euro şi cu fondatori sau acţionari majoritari români.

♦ Companiile certificate au fost: Agexim Transport & Logistics, Christian Tour, Compexit Grup, Irum, Perla Harghitei, Temad Co.

♦ Firmele recertificate la această ediţie au fost: Celco, Lidas, Agricola International, Arobs Transilvania Software, Bog’Art, Cemacon, Dicor Land, Eturia, OSCAR Downstream, Phylosophy Design – Rovere, RTC Proffice Experience, Safeway International Impex, Simtel Team, TeraPlast.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Summitul Pietei de Capital