Companii

Deloitte: Piaţa de fuziuni şi achiziţii a debutat modest în 2018, cu o singură tranzacţie de peste 100 mil.euro, după recordurile atinse în 2017

Deloitte: Piaţa de fuziuni şi achiziţii a debutat...

Autor: Roxana Rosu

16.04.2018, 10:47 374

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a înregistrat o valoare de 258 mil. euro în primul trimestru din 2018, nivel semnificativ mai scăzut comparativ cu cel înregistrat în primul trimestru din 2017, arată o analiză a Deloitte România realizată pe baza surselor publice şi a tranzacţiilor cu valoare comunicată.

Adăugând însă tranzacţiile cu valoare necomunicată, totalul pieţei este între 500 şi 600 milioane euro, la fel ca  în perioada similară a anului trecut, conform estimărilor Deloitte.

“După finalul anului 2017, care a reprezentat un record, activitatea de fuziuni şi achiziţii a debutat lent, însă rămânem optimişti în ceea ce priveşte evoluţia din acest an a pieţei de M&A. Am contabilizat o singură tranzacţie cu o valoare anunţată oficial de peste 100 milioane de euro în acest interval, comparativ cu cinci în ultimul trimestru din 2017”, a spus Ioana Filipescu, Partener Consultanţă Fuziuni şi Achiziţii, Deloitte România.

În total, au fost anunţate 19 tranzacţii în primul trimestru din acest an, inclusiv cele a căror valoare nu a fost anunţată oficial. În perioada similară din 2017 erau anunţate 30 de tranzacţii.

“Finanţarea în serie B prin care start-up-ul românesc UiPath a atras trei dintre cele mai puternice fonduri din sectorul de tehnologie din lume a creat primul unicorn din sectorul de IT din România, o premieră pentru mediul local de business, care a pus definitiv România pe harta marilor investitori specializaţi în tehnologie. UiPath, companie cu o evoluţie fulgerătoare, confirmă ascensiunea sectorului IT, vedeta economiei româneşti din ultimii ani. Ne aşteptăm să vedem şi în viitor numeroase alte tranzacţii în acest domeniu, unde numărul start-up-urilor este în creştere“, a mai spus Ioana Filipescu.

Analiza Deloitte exclude tranzacţiile cu o valoare mai mică de 5 milioane de euro, iar în primul trimestru al acestui an au fost anunţate un număr semnificativ de tranzacţii sub acest nivel.

Cele mai mari tranzacţii din primul trimestru 2018 au fost:

  1. Finanţarea în serie B acordată de către Accel, Capital G şi Kleiner Perkins Caufield & Byers startup-ului românesc UiPath specializat în dezvoltarea de soluţii pentru auto­matizarea proceselor in­terne cu aju­torul roboticii (153 mil. dolari). Tranzacţia marchează o premieră pentru sectorul de IT, UiPath devenind primul unicorn românesc, un startup a cărui evaluare a depăşit un miliard de dolari.
  2. Achiziţia de către Unilever a producătorului de îngheţată Betty Ice, la finalul unei proceduri competitive de vânzare (valoare necomunicată oficial).
  3. Cumpărarea de către GreenGold Asset Manage­ment AB/KB a Cascade Empire şi a diviziei de management forestier Ocol Silvic Cascade Empire de la grupul Schweighofer. Cascade Empire deţinea peste 14.000 de hectare de păduri în România (valoare necomunicată oficial).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO