Companii

Deloitte: Piaţa de fuziuni şi achiziţii numără 54 de tranzacţii de peste 1,2 mld. euro în S1/2021

Radu Dumitrescu, partener coordonator consultanţă financiară, Deloitte România

Radu Dumitrescu, partener coordonator consultanţă financiară, Deloitte România

Autor: Cristina Bellu

12.07.2021, 11:45 198

„Notăm interesul investitorilor în particular pentru companiile care au excelat în perioada de pandemie.“

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a numărat 54 de tranzacţii în prima jumătate a anului comparativ cu 42 în perioada similară a anului trecut, şi a fost estimată la aproximativ 1,2-1,4 miliarde de euro luând în calcul suma totală a tranzacţiilor cu preţ declarat şi nedeclarat oficial, faţă de o valoare între 1 şi 1,2 miliarde de euro în S1/2020, în timp ce tranzacţiile comunicate au totalizat 485 de milioane de euro faţă de 572 de milioane de euro în S1/2020, arată datele Deloitte.

„Notăm interesul investitorilor în particular pentru companiile care au excelat în perioada de pandemie, precum cele active în domeniul tehnologiei şi cele care s-au adaptat şi au dezvoltat noi tehnologii pentru a-şi menţine sau îmbunătăţi rezultatele. Pe lângă tehnologie, domeniile în care investitorii vor continua să fie foarte activi sunt energia regenerabilă, imobiliarele şi sănătatea”, spune Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

El apreciază că din ce în ce mai mulţi investitori vor evalua impactul ESG (environmental, social, governance) al companiilor pe care vor să le achiziţioneze, aşa că activitatea de M&A în anumite industrii poate aduce surprize în viitor. Acest aspect va depinde şi de unghiurile multiple din care investitorii vor evalua companiile.

„Anul 2021 arată promiţător din punctul de vedere al activităţii de M&A, având în vedere entuziasmul din mediul de business local”, adaugă Radu Dumitrescu.

Datele Deloitte indică patru tranzacţii cu o valoare declarată sau estimată de minimum 100 de milioane de euro, anunţate în prima jumătate a anului, similar cu acceaşi perioadă a anului 2020.

„Cu toate că pandemia de COVID-19 a avut un impact fără precedent asupra oamenilor, pieţele de M&A sunt guvernate de optimism. Infuzia cu lichidităţi a pieţelor cuplată cu presiunea pe strategiile de alocare a capitalului favorizează o situaţie dinamică în domeniul M&A. Ne aşteptăm ca activitatea să evolueze pozitiv pe fondul creşterii de certitudine”, spune Iulia Bratu, Director, Corporate Finance, Deloitte România.

Cele mai mari tranzacţii din prima jumătate a anului 2021 au fost: Novalpina Capital, cu sediul în Londra, a achiziţionat MaxBet România pentru o valoare estimată de 250 de milioane de euro; achiziţionarea de către Glovo a operaţiunilor Delivery Hero din regiunea balcanică pentru o valoare comunicată de 170 de milioane de euro; fondul de investiţii Adventum a achiziţionat Hermes Business Campus de la Atenor pentru o valoare estimată de 150 de milioane de euro; preluarea de către Hidroelectrica a parcurilor eoliene Crucea Wind Farm şi Steag Energie pentru o valoare comunicată de 130 de milioane de euro.

Cele mai active sectoare după numărul de tranzacţii au fost imobiliarele (inclusiv construcţiile), tehnologia şi serviciile financiare.

Împreună, acestea au generat 24 de tranzacţii.

Din punctul de vedere al valorii tranzacţiilor, cel mai activ sector a fost cel imobiliar, urmat de energie şi servicii financiare.

Iulia Bratu, director, corporate finance, Deloitte România

Iulia Bratu, director, corporate finance, Deloitte România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO