Companii

Deloitte: Piaţa de M & A se va consolida în 2018, însă va rămâne la peste 4 mld. euro

Deloitte: Piaţa de M & A se va consolida în 2018,...

Autor: Cristina Roşca

17.01.2018, 12:33 213

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a avut anul trecut o valoare de 4-4,6 mld. euro, potrivit estimărilor companiei de audit şi consultanţă Deloitte. În evaluarea pieţei au fost luate în calcul 105 tranzacţii cu o valoare de peste 5 milioane de euro.

“Activitatea de M & A a continuat să crească în 2017, dar mai îmbucurător a fost faptul că s-au înregistrat 15 tranzacţii cu o valoare cuprinsă între 100-500 de milioane de euro, o performanţă record pentru ultimii zece ani”, spune Ioana Filipescu, partener consultanţă fuziuni şi achiziţii în cadrul Deloitte România.

Ea mai spune că în 2018 vom vedea o consolidare a acestei pieţe care a traversat mai mulţi ani buni, cu creşteri constante. Spre exemplu, din estimările Deloitte, piaţa de M & A din România a crescut anul trecut cu 15% faţă de 2016.

“Credem că şi în acest an piaţa se va menţine la peste 4 mld. euro, mai ales după evoluţia de anul trecut când am avut această performanţă în pofida faptului că nu a existat nicio mega tranzacţie (o mutare de peste 500 mil. euro - n.red.)”, adaugă Ioana Filipescu.

Ea mai spune că în 2018 am putea vedea totuşi o astfel de mutare dat fiind că din datele existente sunt discuţii în piaţă. Este greu de prezis însă dacă se vor concretiza. Totuşi, numărul mare al tranzacţiilor de peste 100 mil. euro arată că piaţa locală este mai matură, mai sănătoasă. Plus că există investitori mari care se uită către România, nu doar fondurile tradiţionale de investiţii, ci şi nume noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO