Companii

Deloitte şi Reff & Asociaţii au obţinut la Curtea de Justiţie a UE o decizie favorabilă pentru o companie din România într-un litigiu cu ANAF: Practica autorităţii fiscale de a stabili sedii fixe a fost invalidată de instanţa europeană

 Deloitte şi Reff & Asociaţii au obţinut la Curtea de...

Autor: Roxana Rosu

08.04.2022, 12:16 135

O echipă multidisciplinară, formată din consultanţi fiscali Deloitte România şi avocaţi specializaţi din cadrul Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, a obţinut, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), o decizie favorabilă pentru filiala locală a unei companii străine, într-un litigiu cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în care autoritatea fiscală a impus contribuabilului plata TVA pentru servicii prestate către un client nerezident, din cadrul aceluiaşi grup, cu dobânzile şi penalităţile aferente.

Autoritatea din România a considerat că societatea străină are un sediu fix în ţara noastră, prin intermediul filialei locale, dar CJUE a infirmat această argumentaţie.

Societatea din România a prestat către societatea afiliată din alt stat membru servicii de marketing, reglementare, publicitate şi reprezentare. Societatea română a emis facturi fără TVA pentru serviciile prestate, apreciind că locul de prestare a acestora era situat acolo unde beneficiarul serviciilor şi-a stabilit sediul activităţii economice.

În urma unei inspecţii fiscale pentru perioada cuprinsă între 1 februarie 2014 şi 31 decembrie 2016, ANAF a apreciat că serviciile prestate de societatea română ar fi trebuit să fie facturate cu TVA din România. În opinia Autorităţii, beneficiarul serviciilor avea un sediu fix în România, considerând că resursele tehnice şi umane ale societăţii române s-au aflat permanent la dispoziţia societăţii din străinătate. În consecinţă, autoritatea a impus TVA de plată suplimentar, cu dobânzi şi penalităţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO